IZETBEGOVIĆ: SDA APSOLUTNI POBJEDNIK

U Sarajevu je održana redovna sjednica Predsjedništva SDA nakon koje se medijima obratio predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

Prisutnima se po pitanju odluke visokog predstavnika obratio i Šefik Džaferović, a ovo je sudeći po obraćanju bilo i glavno pitanje na sjednici Predsjedništva stranke.

Izetbegović je rekao kako je SDA ostvarila jedan od najboljih izbornih rezultata u posljednjih dvije decenije te da je SDA apsolutni pobjednik izbora.

– SDA je ubjedljivi pobjednik i imat će najviše mandata na svim niovima vlasti što je izuzetan uspjeh. Predsjedništvo SDA smatra da razgovore treba da vode pobjednici izbora i u tom smislu su formirani timovi koji će krenuti s tom vrstom pregovora – rekao je predsjednik SDA.

On je dodao da pregovori tek treba da krenu, da su se čekali konačni rezultati koji se sada već naziriu i da je vrijeme da se ostvare kontakti.

– Mi smo otvoreni za sve, mi smo za formiranje jakih, stabilnih vlada koje će imati podršku u parlamentima. To smo govorili i tokom kampanja, SDA je pobijedila i razgovaraćemo sa svima. Ja još nisam dobio poziv od gospodina Čovica, još uvijek su to kontakti na nivou generalnih sekretara, rekao je Izetbegović odgovarajući na pitanje novinara.

Govoreći o koalicijama na nivou Kantona Sarajevo, Izetbegović je rekao da postoje razgovori i ponude, ali i da u ovom času veći kapacitet u KS ima Trojka nego SDA.

– Mislim da mi moramo napraviti jake koalicije, koje neće izbaciti jedan bitan segment: stranke koje podržavaju Srbi, stranke koje podržavaju Hrvati, stranke koje podržavaju Bošnjaci i građanske stranke kao četvrti važan segment. Pogotovo u ovoj situaciji kada imamo svjetske krize, krize s hranom, energentima, rat u Ukrajini … To bi bio odgovoran pristup i SDA će takav pristup zagovarati.

Kada su u pitanju odluke visokog predstavnika, Izetbegović je rekao da se takvim odlukama išlo isključivo u korist HDZ-a.

– Imamo stare vitalno važne presude Evropskog suda za ljudska prava i presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Komšić koje je visoki predstavnik ignorisao. Imamo stare poznate diskriminacije i aparthejd koji žive Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj koje je visoki predstavnik ignorisao i fokusirao se samo na ono što je traženo apelacijom Ljubić. Ovom odlukom se izašlo u susret isključivo zahtjevima HDZ-a omogućivši im da budu nezaobilazan faktor u formiranju vlasti – kaže Izetbegović.

Istakao je da će tražiti od visokog predstavnika da tretira decenijama prisutne probleme i da ih ne preskače.