IZLOŽBE-„HISTORIJAT POPULARNE MUZIKE NA PODRUČJU OPĆINE TEŠANJ

U okviru kulturne manifestacije „Ljeto u Tešnju“, u organizaciji JU Muzej Tešanj  na tešanjskoj Gradini je upriličena  izložbu fotografija i dokumenata pod nazivom „Historijat popularne muzike na području općine Tešanj“ autora prof. Damira Nuhbegovića. Svojevrsna  je ovo retrospektiva popularne muzike  u tešanjskom kraju od sredine prošloga stoljeća do danas. Iako se ubraja u subkulturu, pomalo u zapećku drugih muzičkih izričaja, popularna muzička scena u Tešnju je u proteklih  sedamdesetak godina izrodila  desetine muzičkih grupa koje su aktivno muzicirale širom bivše države.

-Zbog toga je ovo neki moj pokušaj da ova priča dobije neki svoj historijski, ako hoćete i muzejski, nadam se adekvatan osvrt, da to otrgnemo od vremena i da to ostane za buduće generacije-kaže Nuhbegović.

-Svakako je i pop muzika bila dio te naše povijesti  i evo sada sugradjani imaju priliku da pogledaju razvoj te muzike na području općine Tešanj-dodaje direktorica JU Muzej Tešanj  Mensura Mujkanović.

Tešanjska, Sarajevska i uopće muzička scena bivše Jugoslavije, smatraju upućeni, nije nastala slučajno. Ona je  imala plansku i konkretnu podršku sistema. Danas te podrške nema, ali mlade grupe muzičara i dalje nastaju, muziciraju i prkose nevremenu.

-Nekada je muzička scena imala podršku sistema i ona nikako nije slučajno napredovala. Sve to se danas dešava kao eksces, kao sabotaža, kao diverzija. Ali, u suštini rock'nroll to i jeste sabotaža i prst u oko sistemu-zaključuje novianr i publicist Amir Misirlić.  Afirmativa.ba