JEDINA OPŠTINA U BIH U KOJOJ NE POSTOJI OPOZICIJA

„Afirmativa“ u posjeti

 

                       JEDINA LOKALNA ZAJEDNICA U BIH KOJA NEMA OPOZICIJU

 

Gledajući svakodnevna trvenja stranaka na vlasti i onih u opoziciji na različitim nivoima, čovjeku jednostavno zvuči nestvarno kada posejtite lokalnu zajednicu u kojoj nema opozicije. Iako vlast  u Skupštini opštine sačinjava 15 odbornika (četiri iz SNSD-a, tri iz SDA, dva iz SDP-a BiH,  te po jedan iz SP, NPS-a, SDS-a, HDZ-a BiH, Nacionalnih manjina i SBB-a), odluke se donose, uglavnom jednoglasno. Iako je nastala od dvije prijeratne  lokalne zajednice ova opština zna kako dalje. Čine je izbjegli, raseljeni i povratnici-Srbi, Bošnjaci, Hrvati, Romi i ostali. Po tome bi trebala biti zadnja u primjeru razumijevanja i tolerancije. Kažu da muka ljude ponekada nauči da se oslanjanju jedni na druge i jedni u drugima traže dobro i podršku. Ovo je potvrda toga.

-Da, upravo tako. Mi ovdje praktično nemamo opoziciju, ali to nikako ne znači da se odluke donose lako. Nekada svemu porethodi argumentovana i duga rasprava i usaglašavanje. Na kraju procijenimo šta je to najbolje za sve nas i donesemo pravu odluku-pojašnjava mladi i prsprektivni načelnik Opštine Vukosavlje Borislav Rakić.

Rakić: Sve u interesu naših gradjana

Ovdje nastoje sve mjesne zajednice razvijati ravnomjerno. Brojni projekti su završeni, a jedan od najvbažnijih je završetak projekta izgradnej centralnog vodovoda. Budžet, nešto manji od tri miliona usvojen je sredino mdecembra prošle godine., sve ovdje ide na vrijeme i kako treba.

-Moj tim sačinjavaju tri čovjeka iz tri različite političke stranke i nacije. Funkcionišemo odlično. Budžet je usaglašen i usvojen. Nastojimo sve da pripremimo onako kako treba da bude svima razumljivo i u najboljem interesu naših gradjana. Zato sve odluke donosimo ili jednoglasno ili u 90 posto slučajeva bude tako-kaže nam predsjedavajući SO Vukosavlje Nihad Bahić iz SDP-a BIH.

Gledamo u budućnost, ne u prošlost

-Ja sam ovdje domaći iz Pećnika. Puno je tu povratnika, ali i raseljenih koji su ovdje odlučili podići svoj dom. Mi, jednostavno, drugog puta nemamo nego da se razumijevamo, ne gledamo u prošlost i gradimo zajedno budućnost. Zato opozicije nema jer svi imamo jedan cilj. Da nam ovdje svima bude bolje-dodaje Ilija Barukčić, potpredsjednik SO Vukosavlje iz HDZ-a BiH.

Vukosavlje: Sve bolji uslovi

U posljednjih osam godina izgradjena je ovdje nova ambulanta i nova zgrada Opštine. Broj uposlenih je sa 39 smanjen na 29. Nije bilo otpuštanja. Na mjesto penzionisanih uposlenika nisu primani novi. Boljom organizacijom, nivo kvaliteta usluga prema gradjanima je unaprijedjen.

Mijatović; zadovoljan radom administracije

-Evo upravo sam došao da završim neke poslove. Nije bilo čekanja i svi se uvijek potrude da završim ono zbog čega sam došao. Uvijek je tako i ja sam radom ove naše adminsitracije prezadovoljan-kaže nam jedan od gradjana kojeg smo zatekli u Opštini Pero Mijatović.

Postojeća infrastruktura je tokom rata i godina poslije uglavnom uništena. Zahvaljujući pomoći iz FBiH i RS mnogo toga je uradjeno i radi se.

-U naselju Jakeš smo uradili potpuno novu kanalizaciju. Nakon troga bilo jen eophodno urediti saobraćajnice i sve smo ponovo sasfaltirali i uredili. Uz pomoć Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice realizvoali smo nekoliko važnih projakta. Prije par dana smo potpisali ugovor za nabavku posebnog vozila koje će nam služiti za ljetno i zimsko održavanje puteva na što smo iz budžeta godišnje trošili oko 30.000 maraka . Sve vrijeme uz nas su i resorna ministarstva RS-pojašnjava Rakić naglašavajući kako je sada osnovni zadatak dovršiti izgradnju centralnog vodovoda.

Servis gradjanima

-Do sada smo u bušotinu, i izgradnju crpilišta uz pomoć RS i FBIH uložili oko 1,5 miliona maraka. Ostaje nam izgradnja potisnog voda i tzv. prstenova. Ovdje računamo na kreditna sredstva EBRD-a od 750.000 maraka. To neće biti dovoljno da završimo sve, ali ćemo, računajući na  pomoć koju smo i do sada imali, okončati i ovaj posao-optimističan je Rakić.

Ono što muči i ovu lokalnu zajednicu je odlazak mladih na što, vele ne mogu mnogo utjecati.

-Našu centralnu i dvije poručne osnovne škole pohadja oko 270 učenika. Isto toliko ide i u naš SŠC. Mnogo je tu učenika iz susjednih opština što je zasluga uprave škole. Ipak, odlazak mladih je izražen i mi danas, od desetak sportskih i udruženaj gradjana imamo dva ili tri i pokušavamo da im stvorimo sve uslove da se te aktivnosti održe-kaže nam Dejan Jović, zamjenik načelnika Opštine Vukosavlje.

Jović; Briga o mladima

Novu šansu za razvoj ovdje vide i u činjenici da će upravio na području Vukosavlja biti veliko raskrsnica autoputeva, onoga koji od Doboja i Vukosavlja vodi prema Brčkom i Bijeljini i državnoj granici i onoga na trasi koridora Vc. Afirmativa.ba