JOHANN SATTLER U DOBOJU-IZBORNE MALVERZACIJE SE NE SMIJU PONOVITI!

 

JOHANN SATTLER U DOBOJU-IZBORNE MALVERZACIJE SE NE SMIJU PONOVITI!

Šef delegacije  i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, nakon sastanka s gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem, prisustvovao je  javnoj diskusiji „Pravo na pravdu u Doboju –  Procesuiranje izbornih prevara-vraćanje povjerenja gradjana u pravodsudje“. BH društvo  je zarobljeno korupcijom, a pravosudje  političkim utjecajem zbog čega gradjani godinama gube povjerenje u javne insitucije. Vladavina prava u BiH nema alternativu poručeno je sa skupa.

Doboj je jedna od  lokalnih zajednica u BiH koja, ističu u nevladinom sektoru,  može poslužiti kao negativan primjer za izborne malverzacije. S druge strane politički utjecaj na pravosudni sistem, uz nejednakost gradjana pred zakonom,  stvara društveni ambijent u kojem je dozvoljeno kršiti zakon.

-Pravosudne institucije su pod ogromnim političkim pritiscima, pod direktnom kontrolom u velikom broju slučajeva i, jednostavno nema dovoljno hrabrosti da se procesuiraju visokopozicionirani, prije svih lideri stranaka-ističe Izvršna direktorica „Transparency Internationala“ Ivana Korajlić.

-To dovodi do jedne opšte kulture nekažnjavanja. Dakle, u ovoj zemlji je dozvoljeno kršiti zakone, dozvoljeno je kršiti procedure dokazano i bez ikakvih posljedica. Na posljetku, kao rezultat svega toga, imamo jedno opće nepovjerenje gradjana u institucije-dodjae projekt menadžer „Pod lupom“ Dario Jovanović.

Nepoštivanje sudskih odluka i udar na ustavno-pravni poredak kroz podrivanje državnih institucija osudilo je svih 27 članica EU dok su SAD otišle i korak dalje uvodeći direktne sankcije koje zvaničnici u RS omalovažavaju i osporavaju.

-Sankcije niakda nisu donijele ništa dobro. Oni nisu odgovorni nikome od njih, nego su odgovorni čisto narodu koji ih je birao i koji im je dao zadatak da nose funkcije na koje su izabrani-izjavio je, nakon sastanka sa Sattlerom u Gradskoj upravi, dobojski gradonačelnik  Boris Jerinić.

-Ja dolazim iz EU i ne mogu komentirati sankcije SAD-a. Napade na ustavno-pravni poredak oštro osudjujemo i politika 27 članica koincidira sa politikom SAD, kao partnerom kada je riječ o nezavisnosti, teritrorijalnom integritetu i mulitetničnosti  BiH.  EU, takodje ima okvir za sankcije i postoje opcije koje su na stolu, a jedna od poruka je i ona komesara za proširenje g. Varhelija koji je poručio da je  u vremenu kada je pažnja EU usmjerena na Zapadni Balkan ovo najgori trenutak za kreiranje političkih zastoja-kazao je pozivajući lidere u BiH na povratak reformskom kursu i člansatvu u EU šef Delegacije i Specijalni predstavnik EU  u BiH  Johann Sattler.

Ambasador Sattler jasno je kazao dobojskom gradonačelnik da vjeruje kako na predstojećim lokalnim izborima javnost u Doboju neće svjedočiti izbornim prevarama kakve su ovdje bile evidentne u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa.  Afirmativa.ba