KAKO VLADA FBIH GLEDA NA NOVČANI IZNOS KOJI JE RADNICIMA DAVAN U KOVERTE

Nakon što je Vlada FBiH odlučila da smanji stope doprinosa na plate, te da dohodak do 1000 maraka bude oslobođen poreza, kalkuliše se o efektima ovih izmjena u praksi. Ko je, zaista, na dobitku? No, ono što je sigurno je da će eventualni benefiti biti vidljivi naredne godine, kada će, ako prođu novu parlamentarnu većinu, i ugledati svjetlo dana.

Usvojeni amandmanima Vlade FBiH predviđeno je smanjivanje stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 17,50% na 16,50%, odnosno zbirne stope doprinosa sa 32,50% na 31,50%, pojašnjavaju iz federalnog ministarstva finansija.

“Izmjene će se odnositi na sve plate i sve radnike, nakon usvajanja Zakona u Parlamentu Federacije BiH. Smanjenje stopa doprinosa je jedan od fiskalnih prioriteta Vlade i ima benefite i za poslodavce i za radnike”, saopštili su.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH imaju svoje zamjerke na odluke Vlade FBiH. Navode da nije riječ ni o čemu drugom, no legalizaciji novčanog iznosa koji su poslodavci ranije isplaćivali radnicima u koverti.

“To će se sada predstaviti kao trošak poslodavcu za razliku od činjenice da su do sada imali situaciju da su tih 400 KM, ili već koji iznos, koji su plaćali u kovertama radnicima, da su na to morali platiti porez od 10%”, naveo je Adis Kečo iz spomenutog saveza.

“Ovo se odnosi na sve plate i treba da omogući rasterećenje troškova rada i da omogući rast neto plata svih zaposlenih u FBiH. Pored toga, jučerašnjim izmjenama je podignut lični odbitak poreza na dohodak, tako da ubuduće, svi dohodci, do 1000 KM, ne bi uopšte bili oporezivani porezom na dohodak. On je trenutno 10% , stopa bi se ubuduće, povećala na 13%, ali na prvih 1000 KM ne biste platili niti jedne marke poreza na dohodak”, naveo je vanjski savjetnik u uredu premijera FBiH Adnan Muminović-