KAKVA JE PROCEDURA IZVOZA NJEMAČKIH TENKOVA?

Poljska je uputila službeni zahtjev Njemačkoj za isporuku njemačkih tenkove “Leopard 2” Ukrajini.

Prema pisanju Reutersa, njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) će odobriti isporuku tenkova. Inače, pravila za ponovni izvoz njemačke vojne opreme su stroga i složena.

Oružje koje se proizvodi u Njemačkoj ima u ugovoru o prodaji klauzulu o krajnjem korisniku, odnosno novi vlasnik bi trebao dobiti odobrenje Berlina ukoliko želi proslijediti to oružje drugoj zemlji.

S obzirom na to da je vojni izvoz osjetljivo pitanje u Berlinu, strane zemlje obično ne podnose direktan zahtjev njemačkim vlastima.

Uobičajeno će one razjasniti stav Berlina takozvanim “preliminarnim upitom”, koji će dati priliku Njemačkoj da signalizira da li je spremna za isporuku oružja ili ne.

U suprotnom, strana država se suzdržava od podnošenja službenog zahtjeva za ponovni izvoz i ne čini se nikakva diplomatska šteta.

Upravo ovaj mehanizam znači da Poljska može, podnošenjem službenog zahtjeva za ponovni izvoz, prisiliti njemačkog kancelara da se izjasni je li spreman da Poljska šalje svoje Leoparde u Ukrajinu ili ne.

Tenkove “Leopard”, koje koristi nekoliko zemalja NATO-a, stručnjaci za odbranu smatraju najprikladnijim za Ukrajinu u borbi protiv Rusije.

– Poljska će od Njemačke tražiti dopuštenje za ponovni izvoz tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, ali i bez toga Varšava bi ih mogla poslati kao dio koalicije zemalja – rekao je poljski premijer Mateuš Moravijecki (Mateusz Morawiecki).

Inače, potencijalna posljedica slanja tenkova bez saglasnosti Berlina je ta što bi Njemačka mogla odbiti isporučiti rezervne dijelove za njih.

Inače, Njemačka ima jedan od najstrožih režima izvoza obrane na svijetu, uglavnom zbog svoje prošlosti prije 1945. godine.