KOMUŠINA: OBILJEŽEN BLAGDAN VELIKE GOSPE

KOMUŠINA: OBILJEŽEN BLAGDAN VELIKE GOSPE

Više od 20.000 katoličkih  vjernika obilježilo je  blagdan velike Gospe i u središnjem  marijanskom svetištu Vrhbosanske nadbiskupije, u crkvi „Uznesenja blažene djevice Marije“ u župi Komušina kod Teslića. Misu uočnicu sinoć je služio monsinjor dr.  Tomo Vukšić, nadbiskup vrhbosanski, a procesiju nošenja Čudotvorne slike Gospe Kondžilske  na  brdo Kondžilo i misno slavlje danas je predvodio monsinjor Pero Sudar, pomoćni biskup u miru.

Centralnom obilježavanju prethodila je devetodnevna duhovna priprava, trodnevnica i uočnica, kao i obilježavanje posvete crkvi „Uznesenja blažene djevice Marije“  koja je, nakon ratnog razaranja, obnovljena 10. avgusta 2004. godine. Dan poslije obilježen je i Dan branitelja.

-Braneći Komušinu poginulo je 60 branitelja i na taj dan ovdje se slavi Sveta misa, te se odlazi na spomen-obilježje kod stare crkve ovdje u Komušini- kaže vlč. Boris Salapić, župnik u Komušini.

Hiljade vjernika iz BiH i zemalja Evrope, i ove godine  su hodočastili na sveto brdo Kondžilo noseći Čudotvornu sliku Gospe od Kondžila.

Komušina; Brojni vjernici

-Ne može se riječima opisati. Čovjek se naježi kada o tome priča. Jednostavno moraš doživjeti to. Da dodješ, sliku dirneš i sve-kaže hodočasnica iz Teslića Marica Tabak.

Od petnaestak hiljada nekadašnjih stanovnika komušanskoga kraja do danas ih se vratilo oko 500.

-Razmišljamo o povratku  kada budemo u penziji. Prije nije moguće  zato što su takvi uslovi da se ovdje  živjeti ne može-kaže nam hodočasnica koja danas živi u Sloveniji.

Drago Ćumurović je 30 godina radio u „Mercedesu“ u Njemačkoj. Danas živi na realciji Rijeka-Komušina.

Ćumurović: Tu mi je sve

-Tu sam se rodio. Tu mi je sve. Puna duša. Fali malo susjeda. Starijih ljudi nema, a mladi se slabo vraćaju-kaže nam Drago.

O blagdanu Velike Gospe u Komušini se okupi o do 20.000 vjernika.

-Ta vjera nas nosi i zato nikakvo čudo da snagom te vjere, tragom ljubavi prema onome što čovjek osjeća kao svoje da to ljude dovodi i da je ovo, zaista, jedno veliko očitovanje tog zajedništva ljudskoga, ali utvrdjenog u vjeri i u pouzdanju da će Bog uistinu ispuniti sve čežnje ljudskog bića-kaže mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup u miru.

Sudar: Bog će ispuniti čežnje

I  danas su vjernici ispunili zavjet i  Čudotvornu sliku Gospe kondžilske ponijeli na zavjetno brdo Kondžilo gdje je misno slavlje  predvodio pomoćni biskup u miru monsinjor dr. Pero Sudar.

Afirmativa.ba