KONKURS DR. PRNJAVORCA-„AFIRMACIJA POZITIVNOG RAZMIŠLJANJA“

                                      KONKURS DR. PRNJAVORCA-„AFIRMACIJA POZITIVNOG RAZMIŠLJANJA“

U Općoj biblioteci u Tešnju ovih su dana proglašeni najbolji literarni radovi  koji su nastali kao dio konkursa „Afirmacija pozitivnog razmišljanja“, koji se već  13 puta organizira pod pokroviteljstvom uglednog tešanjskog ljekara Besima Prnjavorca. Ove godine na konkurs se prijavilo 26 autora.

Autori ističu kako žele, u vremenu kada svijet i naša zemlja, prolaze kroz turobna vremena,  perom poslati poruku da dobro uvijek pobjedjuje i da će nedaće proći ako posjedujemo dovoljno vjere i nade, ali i spremnosti da i sami damo doprinos.

-želim poručiti da nije život tako taman, da će se uvijek javiti duga nakon kiše i da će uvijek biti novo jutro-kaže  Lejla Skula, dobitnica Druge nagrade.

-Jednostavno, zahvalio bih se Bogu što nam je podario ovaj mir i mogućnost da izrazimo svoje osjećaje. I ono što nam je prijeko potrebno, a to je pozitivno razmišljanje-kaže dobitnik Treće nagrade Aldin Kadušić.

Ovo je jedan od rijetkih, sve masovnijih,  konkursa ove vrste čiji je pokrovitelj gradjanin, u ovom slučaju ugledni tešanjski ljekar Besim Prnjavorac.

-Imali smo 26 prispjelih, izuzetno kvalitetnih, radova. Neki nisu ispunjavali uslove konkursa, ali većina jeste-kazao je direktor JU Opća biblioteka Tešanj  Osmo Hurić.

Pozitivno razmišljanje autori su afirmirali i kroz osjetljive društvene teme kakva je, bez sumnje,  i tema  silovanih žena. Krajnji cilje je, kroz pozitivne poruke, svijet učiniti boljim.

-Tako da je to jedna tabu-tema u našem društvu još uvijek. Tako da se nadam da sam, barem malo, osvijetlila tu marginaliziranu skupinu žena-kazala je, primajući Prvu nagradu Emina Đelilović Kevrić iz Sarajeva.

-Kako bih poslala poruku svijetu da trebamo pomagati drugima i da se bavimo humanitarnim akcijama i volonterizmom-dodaje dobitnica Prve nagrade u konkurenciji osnovnih škola Lamija Kadić.

Uz pohvale, pokrovitelj je za četiri najbolja rada osigurao i novčane nagrade. Afirmativa.ba