KREMLJ PRIJETI ZAPADU

KREMLJ je poručio da će ukrajinski narod patiti ako Zapad pošalje Kijevu tenkove. SAD i saveznici nisu na sastanku u Njemačkoj prošlu sedmicu uvjerili Berlin da dopusti slanje tenkova Leopard Ukrajini, što je ključni zahtjev Kijeva koji želi dati novi zamah borbi protiv ruskih snaga.

Berlin je rekao da će brzo dopustiti saveznicima da pošalju svoje Leoparde Ukrajini ako se postigne konsenzus, no čak i to nije izvjesno. Na pitanje o tome na dnevnom brifingu u ponedjeljak, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da podjele u Europi u vezi slanja tenkova Kijevu pokazuju da raste “nervoza” unutar NATO-a.

“Ali naravno da zemlje koje sudjeluju, izravno ili neizravno, u slanju oružja Ukrajini i podizanju njene tehnološke razine snose odgovornost (za nastavak sukoba)”, dodao je. “Bit je u tome da je ukrajinski narod taj koji će platiti cijenu za svu tu pseudopotporu”, rekao je.

Ranije danas poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da bi njegova zemlja mogla poslati tenkove Leopard Ukrajini u sklopu koalicije zemalja i bez njemačkog dopuštenja. Njemačka neće stajati na putu ako Poljska pošalje svoje tenkove Leopard 2 Ukrajini, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u nedjelju u intervjuu za francuski televizijski kanal LCI.