KUD JELAH-DONATORSKO VEČE I ENTUZIJAZAM ZA NOVE PROJEKTE

KUD JELAH-DONATORSKO VEČE I ENTUZIJAZAM ZA NOVE PROJEKTE

Iako postoji više od 70 godina KUD „Izudin Mulabećirović Izo“ iz Jelaha kod Tešnja opstaje ponajviše zahvaljujući entuzijazmu onih koji ga vole. Uz skromne dotacije iz lokalne zajednice, realiziraju različite projekte, a već treći puta, kako bi prikupili sredstva za rad, organiziraju i Donatorsko veče.

Već 21 godinu u Jelahu, zahvaljujući entuzijazmu,  organiziraju Medjunarodnu smotru folklora i jedno su od rijetkih društava koje ima i Medjunarodnu dječiju smotru folklora uz nezaobilazno  „Jelaško ljeto“.

-Ima neke podrške koju mi dobijamo od lokalne vlasti, a ostalo apliciramo na različite projekte prema višim organima i medjunarodnim organizacijama. Na žalost, danas sve košta-kaže nam predsjednik UO Društva Emir Mešinović.

-To više nije amaterizam. Amaterski rad je ljubav prema tome što radiš. To je ono što čovjeka vuče. Novac je, na neki način, ubio entuzijazam-kaže nam Branko Nesterović, koji je u jelaškom KUD-u proveo više od tri decenije.

Ipak, ova druženja su mnogo više od samog njegovanja tradicije i druženja sa drugačijima. Radjaju se ovdje nova prijateljstva, ali i nove ljubavi.

-Prije nekih 14 godina sam igrala u KUD „Sevdah“ iz Bužima, gdje sam i rodjena, ali eto spletom okolnosti život me doveo ovdje. Sada sam u Jelahu. Udana sam za koreografa u KUD-u „Izudin Mulaberćirović Izo“ u Jelahu-priča nam članica Društva Ajla Kotorić.

-Folklor i jeste tu da se spaja, da se druži. Ima jedan stih u Jelahu koji kaže: „Bilo koje vjere si, u njeg dobro došao si“.  Pa, mi to praktikujemo i u našem KUD-u-dodaje koreograf Haris Kotorić.

Prikupljena sredstva će poboljšati uvjete rada za stotinjak članova Društva svrstanih u tri sekcije i Narodni orkestar. Afirmativa.ba