KULTURA SJEĆANJA-UG “TRAGOVI-CRNI VRH”, POHOD NA CRNI VRH

DVANAESTI tradicionalni POHOD na Crni vrh uspješno realizovan
Prema ranijem planu i najavi, u nedjelju 30.04.2023 godine uspješno je realizovan još jedan POHOD na Crni vrh, tj. dvanaesti po redu. Iako je jutro krenulo sa kišom sveukupno smo imali veoma lijep aprilski dan, dobra priprema i oglašavanje ovog značajnog događaja je izmamio u prirodu cca 200 učesnika. Iako je trasa za šetnju na nekoliko dionica izuzetno zahtjevna, kako je već navedeno, veliki broj učesnika je uzeo učešće, a sve aktivnosti su provedene prema planu, rasporedu i utvrđenom protokolu.
Ove godine je obilježena i 31. godina od datuma provođenja uspostave prvih odbrambenih aktivnosti na reonu Crnog vrha, jedne od najznačajnijih strateških lokliteta čijom odbranom je ujedno branjen kompletan tešanjski kraj.
POHODU su prisustvovali članovi porodica šehida i umrlih boraca Armije Bosne i Hercegovine, ratni vojni invalidi, demobilisani borci, komadanti i komandiri, predstavnici lokalnih nivoa vlasti, predstavnici MZ, UG, JU, učenici osnovnih i srednjih škola, polaznici mektebske pouke i mnogi drugi.
Između ostalih važno je spomenuti prisustvo:
– Komandante i komandire: Mustafu Cerovca, Sakiba Kurtića, Nusreta Plančića, Hasana Plančića, Hasana Handžića i mnogi drugi….
– Načenika općine Tešanj Huskić Suada
– Predsjedavajućeg OV Tešanj Kurtić Amira
– Vijećnike u OV Tešanj
– Predstavnika MZ Jablanica, Karadaglije,
Dobropolje-Mekiš, Medakovo, Raduša
– Ekipu Crvenog križa općine Tešanj
– Predstavnike / Članova UG: Tragovi-Crni
vrh, EKO-MLADI, Izviđači, Lovci, Pčelari,
Planinari, Biciklističkog i Moto kluba….
– Neformalnu grupu Bezimeni vis
Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, ašare i dovu u spomen Šehidima, poginulim i umrlim borcima, proučio Halilović Ishak. Nakon toga prisutne su poselamili i pozdravili, te prigodnim govorom se obratili: Vođa POHODA i prvi komadant odreda Crni vrh (Nusret Plančić), bivši komandanta 202. Viteške „Garave“ bbr. i načelnika
štaba 37 d KoV (Sakib Kurtić), bivši komadant OG 7 “JUG” i načelnik roda pješadije i zamjenik Uprave rodova u Generalštabu Armije BiH (Mustafa Cerovac), Načelnik općine Tešanj (Suad Huskić), Predsjednik organizacionog odbora POHODA (Adnan Lihić). Moderator programa je bio Ramiz Plančić.
Svi govornici su istakli važnost ovakvih aktivnosti, obilježavanja važnih datuma i obilaska lokaliteta, prezentovanja i pričanja činjenica iz perioda odbrane od agresora, uvijek iznoseći istinu i argumente, uz zahvalnost svim učesnicima za učešće u POHODU i uz nadu da se nikada više neće ponoviti taj strašni period agresije, i da će ovi lokaliteti služiti u buduće samo za ovakve aktivnosti i pohode, radi prisjećanja i podsjećanja na događanja iz perioda ’92 – ‘95.
Ukupna trasa kojom su učesnici pohoda prošli je bila: Stupa – Bandera – Lijevo krilo – Bandera – Begova ravan – Stupa; u ukupnoj dužini cca 9 km……zahvaljujući Bogu i dobroj organizaciji svi učesnici su bezbjedno, bez povreda realizovali sve planirane aktivnosti, a članovi organizacionog odbora su na kraju sve očistili, uredili, prikupili otpad i tako osigurali da u prirodi samo ostanu tragovi pješačenja i sjedenja, a ništa od otpada (foto u prilogu potvrda tome).
Za sve učesnike tokom POHODA je bilo obezbijeđeno osvježenje: voda, sok, kisela. A na kraju je za sve učesnike obezbijeđeno i sljedeće: vojnički grah sa mesom / kobasicom (ekstra pripremljen i serviran od Šemso Sejmenović sa ekipom), kupus salata, hljeb, voće, slatko, kahva, čaj, voda, sok, kisela.
Partneri u realizaciji ovog dvanaestog POHODA su bili: MZ Jablanica, MZ Karadaglije, UG Tragovi-Crni vrh, UG EKO-MLADI, uz finansijsku podršku općine Tešanj.
Organizacioni odbor se zahvaljuje svim učesnicima POHODA, posebno omladini, članovima porodica Šehida, RVI, demobilisnim borcima, predstavnicima vlasti, MZ, UG, i dr.
Takođe organizacioni odbor se zahvaljuje sponzorima ovog POHODA.
Hvala svim pojedincima koji su dali veći ili manji doprinos u realizaciji pripreme, uređenja, rekonstrukcije, sanacije i realizacije, a posebno: Fehro sa porodicom, Almir L. (Amče), Almir B., Asmir L., Hasan P., Adnan L., Nihad H. Idemo dalje aBd.