LAVROV NE MOŽE U SRBIJU

Lavrov se obrušio na Zapad i politiku EU, prozvao Borella militantnim i rekao kako je politika Unije jako antiruska. Pozvao je ministra vanjskih poslova Srbije da dođe u Rusiju

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održao je press konferenciju nakon što je otkazan njegov put u Rusiju.

Kaže kako stvari na Zapadu nisu baš dobre ako bi njegov posjet Srbiji predstavljao katastrofu za Zapad.

– Bivši premijer Švedske rekao je kako bi za Srbiju, na putu prema EU, najgore bilo poželjeti dobrodošlicu ruskom ministru vanjskih poslova. Što kažete na to? – rekao je Lavrov.

Sergej Lavrov ne može u Srbiju, susjedne zemlje zatvorile zračni prostor. Najavio je konferenciju

Poručio je kako u Bruxellesu nema mjesta ni suverenitetu ni slobodi izbora.

NATO je prekršio načelo slobode izbora jer Srbija nema pravo birati saveznike. Jasno je da će Zapad vršiti pritisak i da pritom neće birati sredstva. Zemlje koje su onemogućile let ruskog zrakoplova pozivat će se na naredbe NATO-a i SAD-a. Naši odnosi sa Srbijom neće biti uništeni. Nitko ih neće uništiti – rekao je Lavrov i dodao kako su srpskog ministra vanjskih poslova pozvali da dođe u Rusiju.

Rekao je kako je sa srpskim kolegama planirao razgovarati o strateškom partnerstvu i međunarodnoj

– No čini se da nam čudovišta u Bruxellesu nisu željela omogućiti platformu – rekao je Lavrov.

– Bruxelles je odlučio da će on biti gospodar života na Zapadu. Pokazuju kakav je njihov položaj. Objašnjenje je vrlo jasno, zemlje kandidatkinje, a to je nekoliko puta ponovio i militantni Borell, pitanja trebaju riješiti na bojnom polju. Tijekom pripreme za članstvo moraju strogo slijediti politiku EU-a, a ta je politika posve antiruska – zaključio je Lavrov.

Kremlj je u ponedjeljak objavio da smatra “neprijateljskom akcijom” potez triju istočnoeuropskih zemalja da zatvore svoj zračni prostor i spriječe ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da otputuje u Srbiju.

Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, zemlje koje okružuju Srbiju, zatvorile su svoj zračni prostor za službeni zrakoplov kojim je ruski diplomat trebao u ponedjeljak doputovati u Beograd.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da bi takve akcije mogle uzrokovati probleme s organizacijom diplomatskih sastanaka na visokoj razini.

No one neće spriječiti Moskvu da održava kontakte s prijateljskim zemljama, dodao je.