LIČNOST MJESECA: ADVOKAT MUSTAFA ALIĆ BESPLATNO ZASTUPA PRETUČENOG POVRATNIKA U RS

Vijest da su tri maloljetnika iz Bratunca, nekoliko dana pred Kurban Bajram, teško pretukla devetnaestogodišnjeg povratnika u ovaj grad Osmana Mehanovića, još je jednom zgrozila bh. javnost. Ovo posebno zbog činjenice da se radi o osobama koje nisu zapamtile ratno vrijeme. Kao i obično, političari prvih dana pohrle da osude i posjete porodicu, a onda napadnuta porodica ostaje sama da živi i da se bori protiv novih strahova, zastrašivanja i napada. Medju brojnima porodicu Mehanović je, netom nakon napada,  posjetio i tešanjski advokat Mustafa Alić. Objavljeno je da će ga on, kao pravni zastupnik, zastupati pred nadležnim policijskim i pravosudnim organima u RS.

Medjutim, malo je poznato da će advokat  Alić kompletno zatupanje, uključujući  takse za tužbu platiti iz svoga džepa!!!

Ne samo da će besplatno pred sudom zastupati pretučenog deventaestogodišnjaka, nego će sve troškove i takse platiti sam tako da povratničku porodicu Mehanović sudski proces neće koštati ni jednu marku.

Mehanović (foto Podrinjemedia)

Iako nismo eksplicitno dobili dozvolu da objavimo ovaj tekst, imajući u vidu značaj, ali i slobodnu procjenu medija, odlučili smo da je i ne tražimo. Drznuli smo se da objavimo i dijelove razgovora Alića sa prijateljima koji su ga, nakon povratka iz Bratunca, raspitivali o slučaju. ovo, prije svega kao nauk političara i onim “dušebrižnicima”.

-Nedopustivo je da danas ljudi bilo gdje u ovoj zemlji žive u strahu da budu napadnuti u rodjenom gradu, pred vlastitom kućom samo zato što se drugačije zovu. Evidentno je da mi iz FBiH nikada nismo shvatili svu težinu uvjeta u kojima žive naši povratnici, da smo uglavnom samo deklarativno mnogo pričali, pojavljivali se o izborima ili nakon nemilih scena, a poslije sve zaboravljali i ostavljali ove ljude da žive svoj teški povrantički život u strahu i svakodnevno ponižavani. Ja sam odlučio da uradim koliko mogu, a mislim da mogu. Sve što je u mojoj moći ću uraditi da odgovorni budu primjereno kažnjeni i da se više nigdje u ovoj zemlji nikome ne dogodi nešto slično-bilježimo dio neobaveznog razgovora u krugu prijatelja ovog mladog čovjeka, sticajem okolnosti, pravnika i advokata po struci. Za primjer starijim kolegama, političarima  isvima koji mogu pomoći, a to ne čine. Afirmativa.ba