Maglaj; Promovirana knjiga „Katolička župa Maglaj 1623.-1970.-2020.“

U povodu 400 godina od prvog pomena maglajske župe „Svetog Leopolda Bogdana Mandića“ HKD „Napredak“ je u ovom gradu upriličio promociju knjige „Katolička župa Maglaj 1623.-1970.-2020.“ autora Franje Marića.  Riječ je o jedinstvenom djelu iznimno vrijednom ne samo za maglajsku župu, nego i za stručnu i opću javnost kao dokument i svjedok vremena.

Nakon  predanog rada na prikupljanju gradje i rukopisa promociju knjige je na tri godine odložila pandemija korona virusa. Na žalost, autor  Franjo Marić nije uspio posao privesti kraju i dočekati promociju ovog kapitalnog djela.

-Naravno da smo emotivni. Brat je skoro završio ovu knjigu i jako bi bio sretan da je dočekao, ali evo. Teško je nešto sada reći, ali evo tako je-kaže  brat autora Ivan Marić.

Knjiga kao vrijedno svjedočanstvo

Knjigu je, nakon što se obratio maglajskom župniku vlč. Franji Tomiću, dovršio autorov stričević,  povjesničar Anto Marić.

-I on me zamolio da ja to  uradim. Ja sam, na kraju prihvatio i, uz svesrdnu pomoć župnika Tomića i bivšeg župnika u Maglaju Josipa Jelića, eto knjiga je ugledala svjetlo dana-kaže Anto Marić, suradnik i promotor.

Važno je ovo svjedočanstvo o egzistiranju maglajske župe, od prvog pomena 1623. preko obnove djelovanja 1970. do 400. obljetnice 2020. godine.

Maglaj: Sa promocije

-Ovo je djelo veoma važno i ja ne bih o djelu samome govorio niti bih govorio o onome što nosim u srcu i duši i s kakvom sam radošću dočekao da ovo izdamo jer će struka o tome reći svoje. Ali, bez daljnjega, pisana riječ je pisana riječ-kazao je župnik Župe Maglaj vlč. Franjo Tomić.

U knjizi se posebno tretira prvo sagradjeno  svetište „Svetog Leopolda Bogdana Mandića“ posvećeno 1979. godine. Sveti Leopold je sahranjen u Padovi, a u Maglaju se čuvaju njegove moći  i predstavljaju naveći dio kostiju Svetog Leopolda sačuvanih izvan Padove. Afirmativa portal