MARŠ MIRA „TREPČE-SREBRENICA“ OBILJEŽIO 15 GODINA

Srebrenica se ne smije zaboraviti i nikada i nikome ponoviti poručili su i ove godine mještani Trepča kod Tešnja koji, uz podršku starijih, donatora i Općine,  15.  put organiziraju  „Marš mira za Srebrenicu“. 15 godina nije malo. Ovo je njihova priča.

Trepče: 15 godina borbe za istinu

Ove godine iz Trepča je put Nezuka, na put dug 240 kilometara,  krenulo 14 učesnika. Devet će im se, na putu do Potočara,  priključiti u Nezuku. Najmladji  ima 11, a najstariji 71 godinu.

Hodžić: Poziv vršnjacima

-Želim da poručim starijima, ali i mojim vršnjacima,  da krenu u Srebrenicu, da odaju počast poginulim žrtvama i da se Srebrenica nikada ne zaboravi-kaže nam 11-godišnji Daris Hodžić kojem je ovo treći odlazak u Srebrenicu.

Hasanbašić: Negatori genocida neće pobijediti

-Želim poručiti svima da se Srebrenica ne zaboravi i ovaj genocid što se desio u Srebrenici. Da se nikada ne zaboravi  i da svi moramo davati podršku majkama Srebrenice i poručiti negaotirma genocida da smo živi, da nas ima i da ćemo ovu borbu za istinu izvesti do kraja-kaže Sulejmen Hasanbašić, najstariji učesnik Marša.

Učesnici Marša će preko Maglaja, Zavidovića, Banovića i Kalesije osmog jula stići u Nezuk gdje će im se priključiti još devet učesnika. Iz Nezuka imamo državljane Škotske, Austrije i Švicarske koji su se pridružili našem Maršu mira „Trepče-Srebrenica“ i on je, očito cjelokupnu Evropu zahvatio što nas veoma raduje-kaže pokretač, organizator i vodja Marša mira Senad Hasanbašić, prisjećajući se kako je sve počelo.

Sve naše godine

-Evo, nedavno je u UN-u usvojena Rezolucija o Srebrenici. Dug i težak je put do istine i pravde. Mi smo prije 15 godina postavili sebi za cilj da čuvamo sjećanje  na Srebrenicu i učinimo sve da se genocid više nigdje i nikome ne dogodi.  S tim ciljem sve prenosimo na mlade jer se samo na taj način može sačuvati istina o Srebrenici i dogadjajima 1992.-1995. u BiH. To je garant da će se istina čuvati i kada nas više ne bude-priča nam Hasanbašić.

Hasanbašić: Poziv mladima

Sjeća se, kaže, da je bilo godina kada je bilo i opstrukcija, ali i svesrdne pomoći gradjana, institucija, privrednika.

-Moram ovdje naglasiti našeg sugradjanina vlasnika firme „Farex“ koji je uvijek uz nas. I onda kada ne sakupimo dovoljno novca da krenemo na Marš, on nam je garant da će se sredstva osigurati. To su za nas velika sredstva. Samo za jednog učesnika potrebno je izdvojiti oko 500 KM. Zato nam je podrška veoma važna. Evo zadnej dviej godien se uključila i Općina Tešanj, sa nama je naša dijaspora, ne samo iz Tešnja, nego znatno šire. Moram istaknuti Seida Kalabića koji je tu sa nama i finansijski i fizički i to nam mnogo znači. Primjera radi, ove godine samo iz Švicarske imamo sedam učesnika-kaže Hasanbašić.

-Do sada je preko 300 učesnika sudjelovalo na Maršu. Kolona se kreće dužim pute preko Maglaja, Zavidovića i Kalesije kako bise, ističu učesnici, podizala sviejst širom zemlje i potrebi čuvanja svoje povijesti, tradicije i istine.

Podrške je, ističu organizatori nekada bilo više, nekada manje. Njihove komšije su, kažu, uvijek bile uz njih.

Podrška gradjana nikada nije izostala

-Ovo treba podržavati jer ovo je jedina MZ koja prati tradiciju evo već 15 godina koliko idu. Mi smo svim srcem uz njih.  Više smo nego Opština uz njih. Mi smo jedini. Opština šalje svoju ekipu, a mi šaljemo svoju-kaže nam stanovnik Trepča Nurija Dedukić.

-Ponosni smo na njih.Znači nam puno što čuvaju tradiciju i istinu. Mi smo uvijek uz njih. Ove godine i moj sin sudjeluje u Maršu i neka im Bog pomogne i olakša im put-kaže Almin Jahić

Isto misle i Belmin Šaranović i Fahrudin Ljevaković kojeg je, kaže, vijest o padu Srebrenice zatekla na ratištu na Nišićkoj visoravni.

 

Svake godine je, uz MZ i mještane sa učesnicima Marša mira i mjesni imam Emir ef. Hodžić.

-Sama činjenica da ovo traje 15 godina govori mnogo. Riječ je o bogougodnom djelu, a susret Trepča i Potočara seže u 1992. godinu kada je prva grupa muhadžira stigla u ovaj kraj. Od tada jake veze Trepča sa Potočarima postaju sve jače. U ovome vidim lijep nijet i lijepu ideju da ne zaboravljamo i da se sjećamo. Ti ljudi su ubijani samo što su tvrdili da je naš gospodar Allah. Dakle na nama je da im damo podršku i budemo uz njih i da pošaljemo poruku da se ne smije zaboraviti, da je sve do nas i da moramo tu poruku prenijeti na generacije koje dolaze. Molimo dragoga Boga da bude zadovoljan sa nama, a mi ćemo se truditi da i u narednim godinama pdoržimo ove naše vrijedne momke-poručio je ef. Hodžić.

Dova za šehide

Nakon što su proušili Jasin na šehidskom mezarju, učesnici će se 8. jula pridružiti ostalim učesnicima Marša iz zemlje i svijeta sa kojima će zajedno krenuti prema Potočarima gdje će 11. jula prisutvovati ukopu 14 žrtava genocida u Srebrenici. Afirmativa.ba