MEDAKOVO –UBRZATI GRADNJU ŠKOLE, UPITAN POČETAK ŠKOLSKE GODINE!?

MEDAKOVO –UBRZATI GRADNJU ŠKOLE, UPITAN POČETAK ŠKOLSKE GODINE!?

Nakon što su prije tri godine počeli radovi na izgradnji nove školske zgrade u Medakovu kod Tešnja, koju pohadja oko 400 učenika, do sada je u izgradnju investirano više od milion maraka. Za završetak objekta  nedostaje oko dva miliona. Česte poplave dodatno su ugrozile ovaj najneuslovniji  objekt  škole u ZDK  zbog čega roditelji, ali i Uprava škole zahtijevaju od nadležnih da se  radovi na izgradnji ubrzaju.

Dotrajali montažni objekt, građen prije pola stoljeća od kancerogenih materijala, ne predstavlja samo nepovoljan ambijent za odvijanje nastave, nego i sigurnosnu prijetnju za 387  učenika i 60 uposlenika.

-Imamo probleme sa prostornim kapacitetima. Imamo probleme sa zagrijavanjem ovog objekta. Vjerujte mi da tokom jedne grijne sezone u ovom objektu se potroši preko 60 tona uglja i 30 metara kubnih drveta-kaže direktor OŠ „9. septembar“ u Medakovu kod Tešnja  Almir Ljevaković.

Postojeći školski objekt gradjen je sedamdesetih godina prošloga vijeka od azbesta i drugih neadekvatnih materijala. Vijek trajanja mu je bio  dvadesetak godina. Za završetak objekta nedostaje još oko dva miliona maraka. Uprava škole i roditelji žele vjerovati  kako će nova kantonalna vlast nastaviti realizaciju projekta izgradnje škole.

-Očekujemo da će u svojim budžetima predvidjeti sredstva da se ta gradnja ubrza i da se nastavi kako bi, barem u dvije godine naredne,  naša djeca sretna i vesela ušla u novi školski objekat-kaže predstavnica Vijeća roditelja Alma Ljevaković.

-Ja bih bio nesretan kada bih osjetio od strane bilo kojeg ministra da  ovaj naš projekat, ovu našu školu gleda kroz prizmu politike-kaže  direktor škole Almir Ljevaković.

-Nema nikakvog razloga da se ti projekti ne privedu kraju sa novim sazivom Vlade i zaista, očekujemo  partnersku, dobru saradnju s Općinom Tešanj u svim oblastima- izjavila je, prilikom prve posjete Tešnju nakon formiranja Vlade, u februaru ove godine premijerka ZDK Amra Mehmedić.

Do sada je u izgradnju nove škole Općina Tešanj uložila 700.000 maraka, a ZDK 450.000.Ukoliko gradnja škole uskoro ne bude nastavljena roditelji najavljuju i mogućnost da u septembru djec i ne dozvole da nastavu pohadjaju u neuslovnom školskom objektu. Afirmativa.ba