MEHMEDOVIĆ-VISOKI PREDSTAVNIK DA SMIJENI VJEKOSLAVA BEVANDU

Mehmedovićeva reakcija na Bevandinu rasprodaju države

 

                            VISOKI PREDSTAVNIK DA SMIJENI VJEKOSLAVA BEVANDU

 

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ)  prenio je na svoju ruku nadležnosti na entitetska ministarstva finansija i ono  u Brčko distriktu,  kada je u pitanju postupanje po međunarodnim ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Bevanda je odluku potpisao još  26. 11. prošle godine, a koju je mjesecima skrivao  od javnosti  i svojih saradnika uVijeću ministara BiH.

„Očito je da je g. Bevanda prošao ispod radara dok se vodila oštra borba o prijenosu nadležnosti u manjem bh. entitetu. On je, očito žrtvovan od HDZ-a i g. Čovića da bude probni balon u razvaljivanju institucija i dezintegraciji BiH u skladu s partnerskim sporazumom izmedju HDZ-a  BiH i SNSD-a.  Sjetimo se da je samo petnaestak dana poslije u NSRS izveden državni udar i pokušaj prijenosa nadležnosti sa države na entitet. Ovo je udar na državu i mi očekujemo da on bude sankcioniran-kazao je za Afirmativa.ba šemsudin Mehmedović zastupnik u ZD PS BiH.

Nameće se pitanje ko i kako će sankcionirati Bevandu kada Tužilaštvo BiH sve više služi samome sebi, a paket koji odlučuje u BiH drže upravo dvije  pomenute stranke ?

„Formalna nadležnost u ovom slučaju leži na ZD PS BiH, a nakon toga i Domu naroda. S obzirom da su blizu izbori iluzorno je pokretati bilo kakvo preslagivanje Vijeća ministara BiH, ali Visoki predstavnik , ako je ozbiljan u namjeri da čuva integritet BiH , on će posegnuti za svojim ovlastima i trebao bi smijeniti takvog ministra koji  ruši Ustav BiH i Zakon o Vijeću ministara BiH-ističe Mehmedović.

On smatra da medjunarodna zajednica nije iskrena prema BiH navodeći primjer nametnutog Zakona o negiranju genocida koji se, ističe on, sada tretira kao ustupak bošnjačkoj strani.

„To nije ustupak Bošnjacima, to je ustupak cijeloj demokratskoj javnosti, državi, medjunarodnim ugovorima i sprazumima i presudama medjunarodnih sudova. Medjutim, evidentno je da se apro-po toga sada želi napraviti ustupak HDZ-u kroz izmjene Izbornog zakona BiH  koje su suprotne svim demokratskim principima i  evropskim standardima- kaže Mehmedović.

Neprincipijelan odnos medjunarodnih predstavnika ohrabruje radikalne snage u Evropi, smatra Mehemdović, navodeći primjer Srbije koja, ohrabrena ruskim, madjarskim i evropskim desničarskim lobijem, već dugo predstavlja  faktor destabilnosti na  zapadnom Balkanu s neskrivenim pretenzijama svake vrste prema BiH, Crnoj, Gori, Kosovu… Afirmativa.ba