MERKEL O PUTINU I UKRAJINI

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je branila svoje postupanje u odnosu s Vladimirom Putinom u svom prvom velikom intervjuu nakon što je napustila funkciju, pilše BBC.

Rekla je da “nema za šta da se izvinjava” zbog svog odgovora na rusku aneksiju Krima od Ukrajine 2014. godine, kada je podržala sankcije.

Takođe je branila svoje protivljenje ulasku Ukrajine u NATO.

Merkel je optužena da je ostavila Njemačku ranjivom nastavljajući poslovne odnose s Rusijom.

Gasovod Sjeverni tok 2 za prenos ruskog prirodnog gasa direktno u Njemačku izgrađen je dok je ona bila kancelarka, a suspendirao ga je tek njen nasljednik, kancelar Olaf Scholz, malo prije nego što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Pod pritiskom da uvede nove stroge sankcije zbog invazije, Njemačka se bori da smanji svoju ovisnost o ruskoj energiji bez štete za vlastitu ekonomiju

Ali bivša kancelarka Merkel je rekla da su Evropa i Rusija susjedi koji ne mogu ignorirati jedni druge.

– Moramo pronaći način da koegzistiramo uprkos svim našim razlikama – rekla je.

Invazija je “ne samo neprihvatljiva već i velika greška Rusije”, rekla je ona njemačkom novinaru i piscu Alexanderu Osangu u intervjuu koji je prenijela televizija ARD.

– Ako počnemo da se vraćamo kroz vijekove i da se raspravljamo o tome koji dio teritorije kome treba da pripada, onda ćemo imati samo rat – rekla je ona. “To uopće nije opcija.”

Ona je branila sankcije uvedene Rusiji kao odgovor na aneksiju Krima i ulogu Njemačke u održavanju mirovnog procesa iz Minska, koji je trebao okončati borbe u istočnoj Ukrajini 2014.-2015. godine.

Mirovni proces je, tvrdila je, dao Ukrajini vremena da se razvije kao nacija i ojača svoju vojsku.

– Nemam potrebe da krivim sebe što se nisam dovoljno trudila. Ne vidim da moram da kažem ‘to je bilo pogrešno’ i zato nemam za šta da se izvinjavam – rekla je Merkel.

Ona se protivila članstvu Ukrajine u NATO-u 2008. godine, rekla je, jer je htjela spriječiti eskalaciju s Rusijom i zato što sama Ukrajina nije bila spremna.

– To nije bila Ukrajina kakvu danas poznajemo. Zemlja nije bila stabilna, bila je prožeta korupcijom- rekla je doskorašnja njemačka kancelarka Angela Merkel.