MFS EMMAUS-POČELA GRADNJA CENTRA ZA DJECU I MLADE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU

MFS EMMAUS-POČELA GRADNJA CENTRA ZA DJECU I MLADE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU

U prisustvu brojnih zvanica u Doboj Istoku je  ozvaničen početak radova na izgradnji Centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Projekt  sa milion maraka finansira fondacije „Veliko srce“  iz Ujedinjenih arapskih emirata, a doprinijet će boljem tretmanu i pomoći ovoj kategoriji najmladjih koji se do sada realizirao kroz Dnevni centar za djecu s posebnim potrebama. Centar bi prve štićenike trebao primiti u aprilu naredne godine.

Nakon što je, uz podršku lokalne zajednice,  u improviziranim prostorima,  prije godinu i po u MFS „Emmaus“  osnovan Dnevni centar za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju, početak gradnje savremenog multifunkcionalnog objekta najviše je obradovao one kojima je i namijenjen.

-I eto, drago nam je što sve više to napreduje, da  se ljudi sve više osvješćuju da i mi postojimo-kaže nam  Ajša Mašić, majka djeteta s poteškoćama u razvoju.

-Meni je san i, kao majci i kao članu našeg Udruženja da se što više ovakvih centara otvara, da zaživi i da se na taj način poboljša kvalitet života djece i mladih s poteškoćama-dodaje predsjednica Udruženja roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Futura“ iz Gračanice Vera Mujić.

Uz usluge dnevnog boravka, užine, rada sa fizioterapeutima, logopedom i psihologom, štićenici ovladavaju i vještinama potrebnim u svakodnevnom životu. Trenutno su u Centru  34 štićenika. Interes je daleko veći i van općinskih granica.

-Mi stalno imamo zahtjeve za uključivanje novog broja korisnika sa područja Grada Doboja, onih koji pripadaju Gradu Doboju i  i sa područja Grada Gračanice. Tako da mi očekujemo negdje do 50 korisnika u samom startu-pojašnjava koordinatorica Dnevnog centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju MFS „Emmaus“ u Doboj Istoku  Alema Hodžić.

-Sve aktivnosti koje „Emmaus“ provodi su korisne za širu društvenu zajednicu-kazao je  Omer Konjić, direktor Centra za socijalni rad u Doboj Istoku.

Objekt površine 500 metara kvadratnih vrijedan je milion maraka. Bit će izgradjen sredstvima fondacije „Veliko srce“ iz UAE.

-Uz Božiju pomoć mi ćemo u aprilu naredne godine doći da otvorimo ovaj Centar. Naša pomoć  za slične projekte u BiH će se nastaviti-kazala je ambasadorica UAE u Crnoj Gori Nabila Alšamsi koja je s prvim čovjekom MFS „Emmaus“ Hamzalijom Okanovićem i općinskim načelnikom Kemalom Bratićem u temelje novog Centra ugradila prve lopate betona.

Po završetku izgradnje bit će ovo jedan od najsavremenijih objekata za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju u ovom dijelu Evrope. Afirmativa.ba