MINISTAR DEDIĆ OTVORIO DAN MEDITERANSKOG VOĆA

 

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u Mostaru otvorio Prvi “Dan mediteranskog voća”, poručivši da je važnost domaće proizvodnje hrane i potrebe kreiranja dodatnih vrijednosti kojima se osigurava ekonomska stabilnost poljoprivrednih proizvođača i unapređuje ambijent za njihovo poslovanje, ove godine više nego ikada na listi prioriteta Vlade Federacije BiH.

“Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kroz ovogodišnji budžet planira podrške sektoru voćarstva kao i prerađivačima i liderima u otkupu voća, posebno kroz Projekat IFAD. Vrijednost hrane iz dana u dan, a posljedično krizama koje su pogodile svijet, rapidno raste i naši poljoprivredni proizvođači na takva stanja trebaju gledati kao na šansu za razvojem svojih poslovanja”, kazao je ministar Dedić.

Manifestaciju su posjetili i premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sa svojim zamjenicima Jelkom Milćević i Veskom Drljačom te ministrom Josipom Martićem a tokom manifestacije prisutna publika imala je priliku pogledati promotivni videospot o najznačajnijim činjenicama o trešnji i potrebi za njenim brendiranjem.

“Ovo podneblje je poznato po uzgoju mediteranskog voća, posebno trešnje, i vrijednim ljudima.  Od izuzetnog značaja za sve naše građane je ulaganje i podrška domaćoj proizvodnji, posebno proizvodnji hrane u ovim izazovnim vremenima”, kazao je premijer Novalić.

U sklopu ove manifestacije održana je i panel diskusija na temu “Potencijali Hercegovačke trešnje”, tokom koje su se obratili predstavnici javnog sektora, proizvođača, kupaca, akademske zajednice i međunarodne organizacije.