MINISTAR HURTIĆ POSLAO PORUKU SVIM ŽRTVAMA NASILJA

U Sarajevu je danas održan vanredni sastanak ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlida Hurtića s predstavnicama Sigurne mreže BiH, mreže nevladinih organizacija u okviru kojih djeluju sigurne kuće za žrtve rodno zasnovanog nasilja.

Ministar Hurtić izjavio je da se žene koje su žrtve nasilja ne vraćaju nasilnika i da trebaju tražiti pomoć i podršku institucija.

“Kao ministar, kao otac i suprug, želim da pošaljem poruku svim ženama i svoj djeci koji su maltretirani u porodici da kada se odluče da izađu iz te kuće da potraže bezbjednost i pomoć i da se ne vraćaju i da idu do kraja, da se tom nasilniku, manijaku, ne vrate i da idu dalje, jer on će pokušavati da ženu vrati nazad. Onog momenta, kada se ona vrati kući, zaključili smo da tada nastupa pakao za tu ženu, to dijete”, kazao je Hurtić na konferenciji za novinare.

Istakao je da je dao smjernice sigurnosnim službama da vještače telefon trostrukog ubice Nermina Sulejmanovića i da se vidi s kim je posljednjih sedam dana razgovarao i ko mu je dojavio gdje se nalazi Nizama Hećimović koju je ubio.

Aida Behrem iz Udruženja “Žene sa Une“ iz Bihaća istakla je da je vrlo važno hitno djelovati, posebno kada je u pitanju zbrinjavanje žena koje su žrtve nasilje u porodici.

“Tolerancija na rodno zasnovano nasilje prema ženama u bh. društvu, kako u porodici tako i na radnom mjestu, naročito kada je u pitanju femicid, zahtijeva donošenje novih i provođenje postojećih pravnih propisa. Potrebno je hitno djelovati u smislu provođenja postojećih zakonskih rješenja, posebno kada je u pitanju zbrinjavanje žena i djevojčica, općenito žrtava nasilja u porodici, u sigurnim kućama”, rekla je Behrem.

Istakla je da se ne smije dozvoliti da ijedna žena više bude ubijena i da bude žrtva nasilja kao što se dogodilo nedavno u Gradačcu kada je ubijena Nizama Hećimović (38).

Gorica Ivić iz Fondacije “Udružene žene Banjaluka” izjavila je da je vrlo važno provoditi zakone ako se želi spriječiti nasilje protiv žene.

“Sve organizacije koje vidite ovdje samo u prošloj godini su pružile pomoć i podršku kroz sigurnu kuću za oko 500 žena koje su preživjele nasilje kao i njihovoj djeci. Usaglašavanje i donošenje zakona i normativa je neophodno, ali nijedan zakon koji će samo biti slovo na papiru ne donosi ništa. Ukoliko se zakoni ne provode, bojim se da ćemo i dalje imati isto postupanje”, kazala je Ivić.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald podsjetila je da već godinama sarađuju sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine na podizanju svijesti o rodno zasnovanom nasilju i femicidu.

“Želim ovom prilikom da uputim saučešće Nizaminoj porodici. Ovo je bolan trenutak za sve nas, a ono što je najtragičnije je što su se ovi slučajevi mogli spriječiti. Statistički podaci pokazuju da je u proteklih šest godina 60 žena stradalo kao žrtva femicida, to je jedna žena mjesečno”, kazala je Macdonald, te naglasila da mnoge žene ne smiju prijaviti nasilje.

“Oko 85 posto žena u BiH ne prijavljuje nasilje iz niza razloga, od stigmatizacije, društvenih vrijednosti do nepovjerenja u sistem. Proteklog petka smo svjedočili propustu sistema da adekvatno reaguje i da spriječi nešto što se moglo spriječiti”, rekla je ona.

 

AGENCIJA