MIRO SRBIN, MIRKO HRVAT I JASIM BOŠNJAK GLEDALI SE PREKO NIŠANA-DANAS MLADE POUČAVAJU TOLERANCIJI I POZIVAJU NA MIR!

MIRO SRBIN, MIRKO HRVAT I JASIM BOŠNJAK GLEDALI SE PREKO NIŠANA-DANAS MLADE POUČAVAJU TOLERANCIJI I POZIVAJU NA MIR!

Bosanskohercegovačko društvo, umjesto da liječi rane iz rata i radi na pomirenju i medjusobnom razumijevanju, zahvaljujući ponajviše neprimjerenoj retorici pojedinih političkih lidera, bilježi svakodnevne ispade nacionalne i vjerske mržnje. Posebno zabrinjava što je ovo izraženo medju mladima koji nisu zapamtili rat. Ratni veterani zaraćenih strana, kroz Udruženje „Pravi požar“ iz Dervente, uz podršku EU, medju kojima bi proces pomirenja trebao ići najteže, danas rade sa mladima koji su usljed transgeneracijske traume kontaminirani mržnjom prema drugome i drugačijem, a da, u stvari, često i nisu svjesni zbog čega.

Prvobitno zamišljena kao asocijacija podrške ratnim stradalnicima, Udruženje gradjana „Pravi požar“ iz Dervente je, uz podršku Delegacije EU sa 30 ratnih veterana iz svih zaraćenih strana u BiH, realiziralo 140 radionica na kojima mladima prenose iskustva s ciljem da ukažu na pogubnost rata i potrebu da se  njeguje tolerancija i razumijevanje prema drugačijem.

-Kako se vratiti iz rata i živjeti sa posljedicama? Mi smo učestvovali u ratu kao najekstremnijem obliku nasilja, i pričamo s mladima s ciljem da oni vide kako se žiivi sa posljedicama učešća u nasilju-kaže Spasoje Kulaga, predsjednik Udruženja „Pravi požar“ iz Dervente.

Kulaga: Stariji ratne traume neodgovorno prenose na mlade

-Želimo da im vjerno  prikažemo šta znači rat. To i jeste cilj da bi oni u sebi stvorili drugačiju sliku i da mogu to da prenesu i svojim drugarima, prijateljima da im kažu da rat sigurno nikome ne može donijeti ništa dobro-poručuje ratni veteran VRS Miro Šikarac.

-Ja uopće ne želim da izjednačim zločine s jedne, druge, treće ili pete strane. Ja, prije svega želim da skrenem mladima pažnju na to da zlo ne treba raditi nikome i da pokušamo da živimo u miru ako možemo-dodaje ratni veteran HVO-a  Mirko Zečević Tadić.

Zanimljivo je da ovi ljudi koji su se nekada gledali preko nišana, pronalaze put do pomirenja. Zabrinjava, medjutim,  da to mnogo teže ide medju mladima koji nisu zapamtili rat. Veterani vjeruju da mladi mogu graditi društvo bez nasilja i isključivosti.

Ratni veterani Šikarac (VRS), Zečević Tadić (HVO)  i Mahmutović (ARBiH): Mladi moraju pronaći pravi put

-Ima tu mnogo stvari medju mladima koje nas zabrinjavaju. Takodje ima i stvari gdje omladina može lako da prevazidje sve. Mi samo hoćemo da se radi, da prenesemo neka naša vidjenja i lična iskustva-kaže ratni veteran Armije RBiH Jasim Mahmutović.

Mnogi razloge kontaminacije mladih vide u prenošenju ratnih trauma na članove porodice i potomke, tzv. transgeneracijskoj  traumi.

-Definitivno mislim kako se traume koje imaju naši roditelji  i stariji ljudi, prenose s generacije na generaciju. Samim tim dolazi do velikih problema gdje mladi počinju da mrze druge ljude bez da uopšte znaju išta o njima i bez da su uopšte proživjeli taj period rata-mišljenja je koordinator Lokalnog tima Doboj Asocijacije srednjoškolaca u BiH Aleksa Lazić.

Lazić: Pogubno ratno naslijedje

Mladi smatraju kako je dijalog jedini način za prevazilaženje trenutnog stanja.

Jednostavno kod nas se gotovo i ne priča o tome. To su jednostavno tabu-teme. Tako da mislim da je jako bitno da mi mladi nedjusobno komuniciramo  i da jedni sa drugima pričamo malo više o tome-mišljenja je učenica srednej školse iz Žepča  Amina Bilalović.

Uz neophodno povjerenje i razumijevanje, proces suočavanja s prošlošću je i jedan od 14 prioriteta koje je EU postavila pred BiH na njenom putu pridruživanja porodici demokratski uredjenih evropskih zemalja. Afirmativa portal