MLADI GLUMCI IZ MAGLAJA UPOZORAVAJU NA OPASNE DRUŠTVENE DEVIJACIJE

Uz podršku fondacije „Mozaik“  mladi iz Maglaja,  okupljeni kroz udruženje  “Pod našom tvrđavom-Sub Castro Nostro” volonterski su postavili  pozorišnu predstavu „Paukova mreža“ u kojoj progovaraju o devijacijama u bh. društvu. Ova jednočinka u kojoj mladi članovi Udruženja Ema Sirovina, Selma Ramović, Ismar Bradarić i Admir Ahmedbegović, kroz radnju smještenu u kafani kod Đure u malom mjestu na periferiji grada, gdje odsjedaju uglavnom stalni gosti, kroz kontrolu lažnih inspektora i dogodovštine s paranoičnim vlasnikom kafane, progovaraju o aktuelnom bh trenutnku i devijacijama u društvu.

Mi smo lažni tržišni inspektori sa bogatim dosijeom u policiji i već hapšeni. Tako da ukazujemo i na taj problem krivotvorenja dokumenata. I, na kraju pokazujemo ulogu bosanske žene koja to sve, na kraju, smiri i razotkrije priču– kaže predsjednik Udruženja i reditelj predstave Admir Ahmedbegović.

Scenario potpisuje profesor Mirza Ahmetović, a, iako amateri, članovi Udruženja su posao šminkera, fotografa i majstora tona i tonskih efekata uradili poput pravih profesionalaca.

-Prije samog početka predstave ja sam vježbala kod kuće kako bih to predstavila i našem predsjedniku to pokazala  na probama kako će sve to da izgleda tako da je danas bilo sve lakše-  kaže Dalila Mujakić, zvanični šminker glumačke ekipe.

-Pokušao sam što bolje pripremiti i pronaći  te odredjene zvukovne efekte koji su nam bili potrebni  tako da su se oni odlično uklopili već u prvom izvodjenju- priča nam Ajdin Aldobašić, zadužen za zvuk i tonske efekte.

-Nadam se da, ako se još negdje bude igralo, da ćemo iskoristiti za plakat, promotivni materijal i slično. Sve radimo volonbterski. Radimo za svoju dušu-kaže fotograf predstave Admir Velić.

Nakon premijernog izvodjenja u Maglaju, predstavu je vidjela i publika u Doboj Jugu. Afirmativa.ba