MODRIČA-PROIZVODE, RUKOTVORINE I PRERADJEVINE IZLOŽILO 50 IZLAGAČA IZ CIJELE BIH

U okviru kulturno-zabavne manifestacije „Ljeto u Tarevcima“,  Opća poljoprivredna zadruga u ovom povratničkom mjestu kod Modriče organizirala je 13. medjunarodni sajam ruralnog stvaralaštva. Uz okrugle stolove i predavanja, na Sajmu je svoje proizvode izložilo 50  izlagača iz više gradova  naše zemlje.Na štandovima brojni artikli proizvedeni vrijednim rukama ovih ljudi. Od meda i rakije, do predmeta od pruća, suhomesnatih  proizvoda, sira, namještaja i frula.

-Podržavamo sve naše kooperante one koji rade, da li su to rukotovorine, mali preradjivači.Uglavnom sve ono što pripada selu-kazao nam je direktor OPZ Tarevci, koja je i organizator Sajma,  Nahdet Sulejmen.

Izlagači na ovoj smotri ruralnog stvaralaštva smatraju kako bi se, uz adekvatnu podršku vlasti, mogli postići  dobri ekonomski, ali i  društveni i socijalni  rezultati. Žene iz Udruženja „Plodovi zemlje“ iz Lukavice kod Gračanice proizvode prirodnu kozmetiku.

-Puno se radi za ovo. Moramo prvo posijati, pa okopati, pa požeti, pa osušiti, pa isjeći, pa preraditi onda. Nije jednostavno-kaže nam predsjednica Udruženja Hasiba Omerović.

-Nema tu neke zarade. Ali jednostavno to je nešto što voliš, da se družimo i da se okupljamo. Dosta smo bili zatvoreni vezano za ovaj covid 19-dodaje predsjednica GKUD Lukavac Dina Nurković.

Ohrabruje činjenica da su predstavnici vlasti svakim danom, čini se, svjesniji značaja sela i ruralnog privredjivanja i turizma u privrednim i ekonomskim tokovima. I ove godine je, putem resornog ministarstva, podršku Sajmu pružila i Vlada TK koju je predstavio Nurdin Muhamedbegović. Podrška, medjutim, kažu izlagači mogla bi biti i veća.

-Ono što smo učinili zan aše poljoprivrednike jeste da smo u ovoj godini značajno povećali subvencije za podsticaj poljoprivredi-ističe  Bojana Kurešević, načelnica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Modriči.

-Medjutim, ja osobno smatram da bi se tu moglo puno više napraviti  pošto je to većinom izvozni program i smatram da bi tu trebale biti malo i veće potpore-mišljenja je  Marijan Josić, direktor firme „Duo“ iz Domaljevca koja se bavi proizvodnjom više od hiljadu artikala proizvoda od pruća namijenjenih, uglavnom, ino-tržištu.

-Teško je opstati, ali nadamo se da će proraditi svijest potrošača da kupuju domaće. Tome se nadamo. Ukoliko to ne bude nisma sigurna kako će se nastaviti dalje-dodaje predstavnica PG „Šerić“ iz Modriče Gordana Stanišić.

I ova smotra ruralnog stvaralaštva je potvrdila ogromne, ali još nedovoljno iskorištene potencijale, koje BiH u ovoj oblasti  posjeduje.   Afirmativa.ba