NAKON SCHMIDTOVE INTERVENCIJE U IZBORNOJ NOĆI-ČOVIĆ HDZ ZDK PUSTIO NIZ VODU!?

NAKON SCHMIDTOVE INTERVENCIJE U IZBORNOJ NOĆI-ČOVIĆ HDZ ZDK PUSTIO NIZ VODU!?

Neočekivana intervencija Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u izbornoj noći, evidentno je ostavila brojne posljedice na političkih život u BiH. Jedna od najizraženijih je činjenica da se, na ovaj način, HDZ BIH „zabetonirao“ kao nezaobilazan faktor u formiranju vlasti u BiH. Čović j jednostavno postao nezaobilazan pa si može dopustiti luksuz bahatog i ponižavajućeg odnosa ne samo prema višedecenijskim partnerima u vlasti, nego i prema  vlastitom članstvu koje mu je godinama osiguravalo učešće u vlasti, posebno na razini FBiH. Većina njih su uz HDZ od njegovog utemeljenja ostali vjerni ideji Stranke do danas kada su jako povrijedjeni. Glasovi HDZ-a iz ZDK godinama su osiguravali  najmanje jednu ruku u Domu naroda FBiH, što je Čoviću nekada bilo veoma važno. Kažemo nekada, jer, nakon Schmidtove intervencije, glasovi Hrvata (HDZ-a ZDK) Čoviću više uopće nisu bitni, pa ni potrebni.

Vjerovanto je to razlog pravog zemljotresa koji je nastao u Kantonalnoj organizaciji najjače stranke u bh Hrvata kojoj, ukoliko rukovodstvo HDZ-a BiH ne usliši pozive i molbe članstva, prijeti da se potpuno uruši. O čemu se, zapravo radi!?

Kako više glasovi članstva HDZ-a Čoviću nisu bitni, jer ne odlučuju ni o čemu, obećano ministarsko mjesto u Vladi FBiH se iz ZDK preselilo u Hercegovinu. Zauzvrat, najviše rangirani članovi HDZ-a iz ZDK su  od „šefa“ dobili potpunu  kontrolu nad HDZ-om ZDK.

Signal utemeljiteljima, vjernim članovima i sljedbenicima ideje HDZ-a u Zenici i Maglaju je bio fiktivan izvještaj o održanim unutarstranačkim izborima ovih općinskih organizacija  upućen u Središnicu HDZ-a BiH. Žurno su reagirali tražeći od rukovodstva stranke i lično Dragana Čovića da intervenira i procedure vrati u zakonske i statutarne okvire.

Na prijedlog predsjednika HDZ-a BiH ZDK Ive Tadića, mjesni odbori u Zenici i Maglaju su raspušteni i imenovani povjerenici za provedbu unutarstanačkih izbora, (do 15. 07.bio krajnji rok).

Samo šest dana nakon odluke, koju je sam potpisao, Čović, vjerovatno pod pritiskom Mate Zovke višedecenijskog načelnika Općine Žepče i najviše rangiranog člana HDZ-a iz ZDK u stranačkim strukturama,  raspušta cijeli Kantonalni odbor HDZ-a ZDK. Medju onima koji su „dobili otkaz“ su i načelnici Usore i Vareša Zvonimir Anđelić i Zdravko Marošević, ministar u Vladi ZDK Zlatko Jelić, direktor JU Služba za zapošljavanje ZDK i predsjednik tešanjskoga HDZ-a Ante Pešić i drugi istaknuti članovi HDZ-a BiH. Na čelo  „privremene uprave“, pogadjate, Ćović imenuje upravo Matu Zovku!

U članstvu ovo razumijevaju kao još jedan obračun Mate Zovke sa Ivom Tadićem, zastupnikom HDZ-a u Parlamentu FBiH.

-Ja, kao jedan od osnivača HDZ-a BiH, u dva mandata vijećnik i bivši predsjedatelj  OV Maglaj ne  mogu da se načudim ovoj situaciji. Mi smo upozoravali rukovodstvo o nepravilnostima. Nisu održani sastanci u temeljnim mjesnim organizacijama  ovdje u Maglaju niti je održana Izborna skupština. Meni ovo liči na jednu veliku fikciju i podvalu. Učiniti ću što mogu kao čovjek jer me jako boli što, nakon toliko godina i truda, nemam kome kazati i ukazati na nepravdu. Pišemo pisma i upozoravamo, ali nas niko ne čuje-kaže Niko Kožulović, jedan od osnivača HDZ.a u maglajskom kraju.

Kožulović; Nemamo kome pisati

Predsjednik temeljnog ogranka HDZ-u u Galovcu, i bivši predsjednik ove stranke u Žepču Marinko Kelavić, takodje je ogorčen.

-Kao Član HDZ-a od 1990. svjedok sam pokušaja kriminalizacije naše stranke. 16.6. smo pismeno konstatirali da nisu održani sastanci po temeljnim ograncima niti Općinska izborna skupština kako je obaviještena središnjica stranke. Dvije, tri osobe su napravile fiktivni zapisnik i to su poslali. Dakle, lažirali su izbore. 03.07. smo ponovo upoznali Dragana Čovića i novoimenovano Povjereništvo ZDK na čelu s Matom Zovkom, ali i sve članove Predsjedništva i članove HDZ-a u općini Maglaj. Zašto? Zato što ljudi trebaju znati da im je neko oduzeo pravo da biraju i da budu birani što je teža povreda Statuta HDZ-a BiH. Ja se nadan da će povjerenik Mato Zovko postupiti onako kako treba i održati i sastanke po temeljnim organizacijama i Izbornu skupštinu u skladu s internim aktima HDZ-a BiH-kaže Kelavić.

Kelavić; Zovko da reagira

Na pitanje ko je rukovodio lažiranjem izvještaja o aktivnostima koje su trebale prethoditi unutarstranačkim izborima i  samoj Izbornoj skupštini simpatizeri maglajskog HDZ-a prst upiru u Antu Karimovića, predsjednika HDZ-a u Maglaju.

Kažu, kada su se požalili Ivo Tadić je tražio raspuštanje temeljnih ogranaka i provodjenje procedure unutarstranačkih izbora u skladu sa internim aktima HDZ-a na što je i sam Čović prvobitno i pismeno pristao. Čak su bili imenovani i dužnosnici zaduženi da provedu ovu aktivnost. Samo šest dana nakon što je potpisao pomenuti akt, iz potpuno nejasnih razloga, Čović poništava odluku i raspušta Predsedništvo HDZ –a ZDK imenujući Povjereništvo na čije čelo imenuje Matu Zovku koji se, kao ni Anto Karimović, nije javljao na naš telefonski poziv.

Postoje samo dvije mogućnosti: ili da Zovko provede unutarstranačke aktivnosti u skladu s aktima, i tako, koliko toliko, umiri nezadovoljno članstvo,  za što je krajnji rok istekao 15.7., ili da članstvo „pokaže zube“ i krene u obračun sa autokratijom u Stranci. Svakako slijedi vrela politička jesen u jeku priprema za nove izbore. Afirmativa.ba