NATALITET; OPĆINA I SPORTSKI SAVEZ POTPISALI UGOVOR S UDRUŽENJEM IZ SARAJEVA

S ciljem podrške prirodnom priraštaju u Tešnju

       

   OPĆINA I SPORTSKI SAVEZ POTPISALI UGOVOR S UDRUŽENJEM IZ SARAJEVA

Zahvaljujući projektima pronatalitetne politike Općina Tešanj je svijetli primjer kada je u pitanju prirodni priraštaj u našoj zemlji. Usljed pandemije prošle godine je evidentiran jednak broj rodjenih i umrlih, ali podaci u ovoj godini ponovno ohrabruju. Ovih dana je, s istim ciljem,  s Udruženjem „Tri plus porodice“ iz Sarajeva potpisan sporazum kojem se pridružilo i 30 sportskih klubova, članova Sportskog saveza Općine Tešanj.

U proteklih deset godina u BiH je, zbog pada nataliteta, ugašeno 1.400 školskih odjeljenja, podaci su udruženja  „Tri plus porodice“ iz Sarajeva. Ako se tome doda sve veći odlazak mladih iz naše zemlje, onda, uprkos iznudjenim  pronatalitetnim  projektima, demografska slika naše zemlje u budućnosti treba sve da zabrine. Krajnji je trenutak za zajedničku akciju svih.

-Višečlanih porodica je 40.000 u FBiH koje imaju velike potrebe s jedne strane, a s druge strane to je i jedan test naše države, našega društva, čak i roditelja da im se otvore vrata ka osnivanju željenog broja potomaka-ističe predsjednik Udruženja „Tri plus porodice“ iz Sarajeva  Mustafa Vlahovljak.

U Tešnju godinama provode odredjene projekte iz oblasti pronatalitetne politike. Tako su općinska vlast i Sportski savez, koji okuplja 30 sportskih kolektiva, u okviru sporazuma s ovom nevladinom organizacijom,  ponudili konkretne oblike podrške.

-Imaju tri varijante, da sve troje djece imaju besplatan trening, druga varijanta je da prvo dijete ima besplatno, a drugo i treće 50 posto, a treća varijanta je prvo i drugo dijete 50 posto, a treće besplatno-pojašnjava predsjednik Sportskog saveza u Tešnju Adnan Alić.

Općina Tešanj je do sada za podršku porodicama sa troje i više djece iz budžeta izdvojila 600.000 maraka, a za 50 porodica je snijela troškove vantjelesne oplodnje. Ove godine je za prijem, udžbenike, sveske i školski pribor za 485 prvačića iz budžeta izdvojila 36.000 maraka.

-Namjera je da se, osim sportskih kolektiva,  u ovu priču uključe i privredni subjekti i cijela zajednica kako bismo dali dodatnu podršku porodicama koje imaju veće troškove kod podizanja djece-kaže tešanjski načelnik Suad Huskić.

NAČELNIK OPĆINE TEŠANJ (SDA)

Odluka pojedinih kantona da naknadama od hiljadu maraka mjesečno podrže porodilje svakako ohrabruje i unosi nadu da će naša zemlja zaustaviti negativne trendove kada je riječ o prorodnom priraštaju. Afirmativa.ba