NERMIN DŽINDIĆ: STANOVNIŠTVU SE MORAJU DATI SUBVENCIJE

Na osnovu zahtjeva „Energoinvesta“, kao jedinog snabdjevača FBiH plinom, Vlada FBiH dala je saglasnost za poskupljenje plina od 23 posto.

Rast cijena ovog energenta predstavlja novi značajan udar na životni standard građana, ali je bio neizbježan, jer je posljedica zahtjeva ruskog „Gazproma“.

Federalni ministar industrije, rudarstva i energije Nermin Džindić rekao je za „Avaz“ da je druga negativna stvar rast kursa dolara i pad eura, s obzirom na to da „Energoinvest“ isporučeni plin plaća prema ugovoru s „Gazpromom“.

– Ova odluka odnosi se na treći kvartal, a šta će se desiti do četvrtog kvartala, to danas niko ne zna. Vidjeli ste da je u entitetu RS cijena povećana za nekih 16 posto, jer oni troše desetinu naše potrošnje – kaže Džindić.

Uprkos, kako dodaje, neodgovornom ponašanju kantonalnih preduzeća i KS, koji još nisu platili ni prošlogodišnju posebnu nabavku, kada je zbog kvara u Bugarskoj došlo do prekida snabdijevanja, KS će biti upućen poziv da zajednički djeluju.

– Pozvat ćemo predstavnike KS da se poduzme neki zajednički napor, da se pred grijnu sezonu pomogne građanima onoliko koliko se može. Ako bude zajedničkih prijedloga, Ministarstvo trgovine i Vlada FBiH će morati tražiti saglasnost svih kantona, jer subvencioniranjem plina za KS mi u suštini pomažemo jednom kantonu – pojašnjava Džindić.

Električne energije u ovom trenutku FBiH ima sasvim dovoljno, ali, koliko će rast cijena plina utjecati na potrošnju struje, također je teško procijeniti.

– Mi imamo i određene rezerve, ali ne bi bilo dobro da se desi stopostotni prelazak s plina na struju. To bi pogoršalo situaciju u energetskom sektoru. Nadam se da ćemo izdržati i te napore. Što se tiče cijene, rekli smo da do Nove godine neće biti nikakvih zahtjeva, a za poslije je teško bilo šta reći – ističe Džindić.

Osvrćući se na kritike i pozive na odgovornost nakon što je Vlada FBiH prihvatila prijedlog “Elektroprivrede BiH” (EPBiH) o odbijanju alternativnog podizvođača u vezi s projektom izgradnje Bloka 7 TE Tuzla, Džindić kaže da iza takvog prijedloga stoje tim eksperata, izabran po zaključku Parlamenta FBiH, te Uprava i Nadzorni odbor EPBiH.