NJEMAČKI GIGANT GRADI DVA VJETROPARKA U BIH

Vlada Hercegbosanskog kantona usvojila je na sjednici održanoj u srijedu prijedloge Odluka o određivanju koncesionara, odobravanju ugovora o koncesiji i ovlaštenju mjerodavnog ministarstva za potpisivanje ugovora s koncesionarom u vezi izgradnje vjetroparkova na prostoru općina Glamoč i Bosansko Grahovo.

Ovim Odlukama Vlada Kantona 10 kao koncesor, prihvatila je Izvještaje komisije za koncesije o provedenom pregovaračkom postupku s kompanijom “Vjetroelektrane dah planine” d.o.o. Mostar koja se ujedno određuje za Koncesionara.

Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju vjetroparka “Čadilj”, smještenog na području općine Glamoč, ukupne instalirane snage od 138 MW, za koju je određena jednokratna koncesijska naknada u iznosu od 62.236,42  KM, i koncesija za izgradnju vjetroparka “Marino Brdo”, smještenog na području općine Bosansko Grahovo, ukupne instalirane snage od 126 MW, za koju je određena jednokratna koncesijska naknada u iznosu 56.330,80 KM.

Osnivač kompanije “Vjetroelektrane dah planine” je njemačka firma wpd europe GmbH koja je prošle godine najavila izgradnju četiri vjetroparka na podruju Hercegbosanskog kantona. Osim dva za koja je kocesija odobrena, ranije je najavljena i izgradnja VE Kruzi i VE Vaganj na području grada Livna ukupne instalirane snage 810 MW.

Inače, Wpd, sa sjedištem u Bremenu, jedan je od vodećih svjetskih proizvođača obnovljivih izvora energije. Ovaj globalni gigant s 3600 zaposlenih ima vjetroelektrane u 30 zemalja širom svijeta.

Provodi projekte u oblasti vjetroenergije i solarne energije u Njemačkoj, Evropi, Aziji i na američkom kontinentu. Posluje i u Hrvatskoj a ambiciozne planove ima i u Sjevernoj Makedoniji.

Godišnja (tekuća) koncesijska naknada (za obje koncesije), obračunavat će se u iznosu od 1,75 % od ukupnog bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije.