NJEMAČKI INVESTITOR U GRADIŠKI POKREĆE PROIZVODNJU ELEKTRIČNIH LOKOMOTIVA ZA KOLEKCIONAR

Investitor iz Njemačke će u industrijskoj zoni u Novoj Topoli kod Gradiške početkom naredne godine otvoriti firmu.

Investitor iz Njemačke će u industrijskoj zoni u Novoj Topoli kod Gradiške početkom naredne godine otvoriti firmu u kojoj će za početak zaposliti 40 radnika, izjavila je generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić.

“Ponosna sam što sam ličnim zalaganjem i trudom dovela investitora iz Njemačke koji će u industrijskoj zoni u Novoj Topoli uskoro zaposliti 40 radnika, a potom, kako su mi rekli namjeravaju svake sedmice zapošljavati po još pet radnika do kraja 2023. godine. Što znači oko 250 radnika”, rekla je Sajićeva.

Ona je istakla da je registracija firme završena, da je zakupljen poslovni prostor, te da u januaru pristižu mašine iz Njemačke.

Sajićeva je navela da će se investitor ovdje baviti proizvodnjom električnih lokomotiva, vagona i vozova za kolekcionare, kao i dodatne opreme – staza, mostova i tunela i druge dekoracije.

“Riječ je o proizvodima za kolekcionare, električnim vozovima na daljinsko upravljanje i pratećoj opremi koje kupuju kolekcionari i koji koštaju više od hiljadu evra”, rekla je Sajićeva.

Ona je dodala da je sa investitorom počela razgovore u septembru, te da im je dostavljala sve informacije o porezima, energentima i organizovala sastanke sa gradonačelnicima Laktaša i Gradiške Miroslavom Bojićem i Zoranom Adžićem, te direktorom Privredne komore Republike Srpske Perom Ćorićem.

“Investitor je razmišljao da ulaže u Bugarsku, ali sam uspjela da predstavim sve naše prednosti i potencijale i investitor je sada kod nas. Inače, želja mi je bila pri polasku u Minhen da dovedem bar jednog investitora i evo uspjela sam. Nažalost, epidemija virusa korona mi je uzela više od pola mandata, jer je Njemačka je, sjetimo se, bila pod teškim zaključavanjem”, rekla je Sajićeva.

Ona je dodala da investitor u njemačkoj pokrajini Hesen posjeduje dvije fabrike koje se bave elektronikom, te da su ranije imali i fabrike u Kini.