OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE-PRO CREDIT BANKA, UZ PODRŠKU EBRD-a PODRŠKA INVESTITORIMA

Iako uz investiranje štite životnu sredinu

 

INVESTITORI U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE NISU OBUHVAĆENI SUBVENCIJAMA

 

                   PRO CREDIT BANKA, UZ PODRŠKU EBRD-a PODRŠKA INVESTITORIMA

 

U jeku sve veće potražnje za energijom na globalnom planu, obnovljivi izvori energije, vjetro i solarne elektrane su prepozante kao jedno od učinkovitih rješenja da se nadoknadi nedostajuća, prije svega električna energija. Kao u Evropi i cijelom svijetu, sve je više solarnih naponskih elektrana koje se u posljednje vrijeme intenzivno instaliraju širom BiH. Višegodišnji zastoj u ovom sektoru, a potom i nedovoljno tehničke i finansijske podrške za razvoj sektora obnovljivih izvora energije, „osudio“ je investitore da se na različite načine snalaze kako bi osigurali sredstva i priveli kraju investicije u ovom sektoru. Uz obrtna sredstva većina je prinudjena posegnuti za komercijalnim kreditima koji su, zbog povećanja kamatnih stopa, uglavnom nepovoljni.

Tešanj, prezentacija mogućnosti

„Upravo tako. Prinudjeni smo da se koristimo  našim sredstvima ili da posegnemo za komercijalnim kreditima banke, ali ni tu, kao investitori,  nemamo mogućnost nekih subvencija-kaže nam Nadina Mulalić, predstavnica kompanije „Majnani“ iz Tešnja.

„Jednostavno je svako od nas prinudjen da se snadje kako može i zna. Koristimo lična sredstva, sredstva iz obrta, kreditna sredstva. Kada je riječ o kreditima, nastojimo, u vrijeme ove ekonomske krize,  naći najpovoljnije izvore finansiranja“, kaže Almir Mujaković, predsjednik Udruženja „Green Energy“.

Kreditna sredstva su, zbog viših kamata i nedostatka subvencija, uglavnom veoma nepovoljna. Izuzetak je, p osvemu sudeći „Pro credit bank“ koja, u saradnji s EBRD-om, kroz dva programa osigurava povoljna finansijska sredstva za realizaciju projekata u ovoj oblasti.  Prisustvo više desetina investitora prezentiranju ponude ove banke investitorima u solarne elektrane ovih dana u Tešnju, pokazalo je da je podrška ovdje neophodna.

„Mi imamo odredjene fleksibilne lllinije. Jedna od njih je „ Go digital“ linija koju realiziramo u suradnji s EBRD-om koja suštinski omogućava klijentima da urade investiciju u oblasti različitih vrsta energetski efikasne opreme, ali i na dio koji se odnosi na investicije u solarne elektrane, ali u smislu eletrana koje se koriste za vlastitu potrošnju. Komercijani dio pokrivamo kroz neke druge kreditne linije-pojašnjava Ines Amitović, službenik za poslovanje sa srednjim preduzećima pri „Pro credit bank“ u našoj zemlji.

Za fizička lica u „Pro Credit bank“ uz podršku EBRD-a na raspolaganju ima kreditnu liniju „GEFF“ koja gradjanima, uz instaliranje solarnih elektrana za vlastite potrebe  i ostalih projekata energetske efikasnosti poput zamjene stolarije, uredjenja fasade, krova i ostalih projekata ove prirode, osigurava subvenciju, odnosno povrat sredstava do 20 posto. Afirmativa.ba