OBNOVLJIVI IZVORI-TEŠANJSKI „INTERPROCESS“ I EBRD NA ISTOM ZADATKU, 600 TONA CO2 MANJE U ATMOSFERI

S obzirom da se BiH, kao članica evropske Energetske zajednice, ali i potpisnica Sofijske deklaracije i drugih akata, u okviru ispunjavanja uvjeta za članstvo u EU, obvezala aktivno raditi na  razvoju kapaciteta za proizvodnjiu energije iz obnovljivih izvora, set energetskih zakona koje je, na prijedlog Vlade,  ovih dana usvojio Parlament FBiH, umnogome bi trebao unaprijediti stanje, ali i osigurati sredstva iz evropskih fondova.

Zamršene i spore procedure, nejasne nadležnosti i birokratija uveliko su kočile ovaj proces i investitorima otežavali posao. Novi zakoni bi mogli unaprijediti stanje, ali samo ukoliko se dosljedno i u potpunosti budu primijenili u praksi.

-Izuzetno komplikovane procedure koje traju, ako ne godinu, možda čak i godinama  koje će na ovaj način biti preskočene i izbačene. Medjutim, vidjet ćemo da se neće neke nove skrivene procedure pojaviti i odnositi bespotrebno vrijeme kao sada ove-upozorava  Almir Mujaković, predsjednik Udruženja „Green energy“.

Potpisujući „Sofijsku deklaraciju“ i zemlje regiona, među kojima i BiH,  podržale su tzv. „zelenu agendu“ za Zapadni Balkan.

-Koja je predvidjena Evropskim zelenim planom kojim smo se obavezali da ćemo, zajedno sa EU, raditi na cilju da do 2050. godine Evropa bude klimatski neutralan kontinent-pojašnjava   Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva industrije FBiH.

Mujaković: Oprez nije naodmet

Zakonska rješenja bez tehničkih pretpostavki sama po sebi neće unaprijediti stanje. Trenutni kapacitet mreže od 2.000 MWh sati u oblasti vjetroelektrana i isto toliko solarnih, upozorava struka, umnogome bi mogli ugroziti cijeli projekt.

-Limitirajući faktor je izgradnja prijenosne i distributivne mreže na način da omogući jednak pristup mreži svim potencijalnim investitorima-kaže  Edhem Bičakčić, predsjednik Udruženje elektroenergetičara u BiH i bivši generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Od usvojenih  zakona se očekuje da omoguće i  podršku u investiranju koje sada nema.

-Očekujemo, takodje, da će ova zakonska regulativa konačno omogućiti prustup evropskim fondovima. Investitori kod nas imaju samo komercijalne aranžmane banaka- dodaje Bičakčić.

Bičakčić; Mreža mora pratiti kapacitete

Na sredstva iz EU za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije trenutno  mogu računati građani i kompanije koje  instaliraju postrojenja za vlastitu potrošnju. Jedna od njih, ispunjavajući rigorozne kriterije je,  uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj,  instalirala solarnu elektranu  snage 600 Kw.

-Sa ovom instalisanom solarnom elektranom to je oko 30 posto ukupne potrošnje. Glavni benefit za okoliš, za zajednicu je smanjenje na godišnjem nivou oko 600 tona Co2-ističe predstavnik kompanije „Interprocess“ iz Tešnja  Adnan Lihić.

Lihić: Benefiti za zajednicu

Investitori napominju da ni do sada brana bržoj realizaciji ovih projekata  nisu bili  toliko sami zakoni koliko birokratske procedure i nejasne nadležnosti.

-Imajući u vidu trenutno stanje sa resursima, regulativom  i nadležnostima, vjerovatno će u implementaciji biti ponovo zastoja-upozorava Lihić.

S obzirom da interes investitora umnogome premašuje ukupne kapacitete naše zemlje u ovom sektoru, oni apeliraju da se, uz netom usvojen set energetskih zakona, poradi na efikasnosti elektroprivreda, resornog ministarstva, regulatora,  operatora i svih koji su  još uvijek za veliki broj potencijalnih investitrora nepremostiva birokratska prepreka.  Afirmativa.ba