OD DANAS ULAZAK SLOBODAN U AUSTRIJU

Danas  Austrija je ukinula sva epidemiološka ograničenja za ulazak u zemlju, uvedena zbog pandemije koronavirusa..To konkretno znači ukidanje covid potvrda odnosno tzv. “3G” pravila-cijepljen – prebolio- svježe negativno testiran.

U Austriju se ulazi bez ograničenja i to vrijedi za sve zemlje u svijetu, jer se trenutačno niti jedna ne nalazi na listi rizičnih područja s virusnim sojevima. Ukoliko se neki od njih u međuvremenu pojavi, postoji mogućnost da zemlje na brzinu ponovno uvedu ograničenja: testiranje, registraciju putnika te obveznu karantenu. Sve već viđeno i isprobano, ističu mediji.

Austrijska vlada se je na taj korak odlučila zbog znatno povoljnijeg epidemiološkog stanja u Austriji, nego proteklih tjedana i mjeseci. Situacija se je stabilizirala i broj novozaraženih covidom-19, ovisno o kojem se danu u tjednu radi, iznosi između 3.000 i 6.000 dnevno.

Austrijski mediji navode kako su turistički djelatnici napokon odahnuli, jer već tjednima mole Vladu da stranim turistima omogući slobodan ulazak u Austriju, kako bi se koronom teško pogođena turistička industrija uspjela oporaviti.

Tim više što je cijeli niz zemalja članica Europske unije, pa tako i Hrvatska, prvom prilikom, čim je to bilo moguće, ukinuo covid potvrde i ograničenja.

Mediji napominju kako je ukidanje covid potvrda pri ulasku u Austriju razveselilo ne samo strance već i Austrijance, koji konačno mogu bezbrižno putovati na vikend ili odmor u inozemstvo, bez da pri povratku moraju dokazivati da su cijepljeni, svježe negativno testirani na koronavirus ili da su ga već preboljeli.