ODRŽANI PROTESTI ISPRED OHR-A

Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu održani su protesti građana, zbog izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH koje je na dan izbora nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Na protestu je bilo oko dvije hiljade građana, a jedan od zahtjeva je da visoki predstavnik stavi van snage odluke u vezi s Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH.

Građani su pozvali Schmidta ili da podnese ostavku ili da povuče svoje diskriminatorske odluke.

Među građanima bili su i političari: Saša Magazinović, Šemsudin Mehmedović, Haris Zahiragić, Đenan Džonlagić, Zlatan Begić, Denis Gratz, Faruk Kapidžić ….

Mujo Aganović poručio je kako “u ovoj državi živi preko 50 posto Bošnjka. I pored toga, mi ne želimo bošnjačku državu, već građansku državu”, rekao je.

– Ovo je nametanje aparthejda, ovo je cementiranje etničkih podjela, stvaranje tzv. trećeg entiteta koji je presuđen u Hagu, ovo je podrška udruženog zločinačkom poduhvatu. Nećemo to dozvoliti”, poručio je jedan od organizatora Nihad Aličković

Poručeno je da ovo nije borba protiv OHR-a niti protiv institucije visokog predstavnika, već borba protiv aparthejda.

– Zbog građanske države, zbog Bosne i Hercegovine, zbog nepravde jer ne smijemo više dopustiti 1992. godinu ni politički – poručeno je s protesta.