OTVOREN MEĐUNARODNI SAJAM GOSPODARSTVA U MOSTARU 2024.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano je u utorak otvorio Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru koji je po 25. put ugostio gospodarstvenike iz regije i svijeta, kao i brojne regionalne državnike i goste.

Direkcija Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak u svom obraćanju kazala kako Međunarodni sajam gospodarstva, jedan od najprepoznatljivijih simbola Mostara i Hercegovine, treba biti pokretač gospodarskog razvoja Bosne i Hercegovine.

– U sljedećih pet sajamskih dana bit će upriličeno mnoštvo korisnih poslovnih i stručnih konferencija, tematskih skupova, okruglih stolova i niz drugih značajnih zbivanja. Napose smo ponosni što za partnera imamo susjednu Republiku Hrvatsku koja je od početka Sajma u Mostaru i Hercegovini naš najpouzdaniji partner. Mnoge hrvatske firme su ulazak na bh. tržište trasirale upravo kroz ovu izložbu – kazala je Bošnjak.

Ona je zahvalila hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću što se ovogodišnji sajam održava u ozračju otvaranja pristupnih pregovora BiH s Europskom unijom što će, kako je rekla, imati ogromne pozitivne učinke na bh. gospodarstvo i život uopće.

Mostar predvodnik pozitivnih procesa

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić podvukao je da se ovogodišnji Sajam gospodarstva, koji slavi 25. obljetnicu, održava u trenutku kada je Bosna i Hercegovina od Europske unije dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora. Dodao je kako na tom putu očekuje pomoć prijatelja, nakon onih koji imaju iskustva i znanja.

– Hvala našem prijatelju premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću što je i ovoga puta svojim dolaskom potvrdio da BiH nema većeg zagovaratelja od Republike Hrvatske na europskom putu – rekao je Kordić.

Zahvalio se i prijateljima iz Srbije, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koji je jučer u Mostaru sletio prvim ljetom izravno iz Beograda.

– Uz četiri središta: Zagreb, Rim, Muenchen i Beograd, Mostar sada postaje povezan s Europom i cijelim svijetom, a to nam stvara pretpostavke da Međunarodna zračna luka Mostar bude snažan pokretač razvoja Mostara i Hercegovine – dodao je mostarski gradonačelnik.

Kordić je istaknuo kako je Mostar danas u brojnim segmentima primjer i predvodnik pozitivnih procesa u Bosni i Hercegovini.

– Želimo biti predvodnici BiH na europskom putu, biti otvoreni grad i promovirati ga i pozicionirati kao mjesto u koje se isplati investirati. Uz političku stabilnost, zakonska rješenja koja će poticati dolazak kapitala, uz bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, prirodne ljepote i zemljopisni položaj te vrijedne i kreativne ljude, našu nacionalnu različitost kao našu prednost i bogatstvo, smatramo da u tome možemo uspjeti – zaključio je Kordić.

Vučić pozvao na povećanje trgovinske razmjene

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također se u svom govoru osvrnuo na otvaranje zračne linije između Beograda i Mostara.

 

– Neće to lako ići, ali siguran sam da će za godinu ili dvije to biti jedna od najboljih linija koju će Hercegovina imati sa svijetom, ali jednako važna linija za Srbiju i Beograd – kazao je.

Istaknuo je kako je Međunarodni sajam gospodarstva Mostar tradicionalno dobro mjesto na kojem lideri regije mogu razgovarati o svim temama.

– Imao sam kratak razgovor s premijerom Plenkovićem i on mi je ukazao na jednu stvar, neću da govorim o našim primjedbama prema drugima (kojih ima mnogo), ja ću govoriti što su primjedbe na naš račun i pokušati ćemo ono što je normalno i razumno ispraviti i popraviti, iako nisam imao takvu vijest, da su napadnuti neki hrvatski novinari u Pančevu. To je nedopustivo i nigdje se u regiji ne smije takvo što događati – kazao je Vučić.

Pozvao je na više dijaloga te jaču ekonomsku suradnju.

– Nadam se da ćemo imati više iskrenosti jedni prema drugima jer vjerujem da zajednički možemo živjeti i napredovati još brže, jer nismo lošiji od svih drugih koji bi, na kraju krajeva, da nam budu tutori i mentori. Vjerujem da možemo puno toga zajednički uraditi u narednom periodu i pozivam sve kompanije iz Srbije da surađuju s partnerima iz Bosne i Hercegovine, iz oba entiteta, s Hrvatskom, da nastavimo uvećavati našu trgovinsku razmjenu jer to možemo koristiti jednima i drugima – poručio je predsjednik Srbije.

Krišto: Mostarski sajam pokretač ekonomskog razvoja

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto rekla je kako je Sajam gospodarstva postao brend Mostara, ali i snažan pokretač, kako ekonomskog razvoja Mostara, tako cijele Bosne i Hercegovine, pa i regije.

 

Dodala je da partnerstvo s Republikom Hrvatskom nije izraz samo dobrih političkih odnosa i snažne gospodarske povezanosti, već je zapravo potvrda zajedničke težnje da se „kroz razmjenu znanja i iskustva dodatno osnaži suradnja dviju zemalja“.

 

– Naravno, jačanje naše suradnje i sa zemljama regije također je od izuzetne važnosti za međusobne odnose. Potvrda toga svakako jeste jačanje i otvaranje redovne avionske linije koju smo jučer službeno otvorili između Beograda i Mostara što predstavlja, ne samo povećanje mobilnosti, nego je i simbol vizije u kojoj granice postaju sve manje važne, a suradnja i zajedništvo zapravo su ključni za napredak – rekla je Krišto.

 

Iskoristila je priliku naglasiti kako su u proteklih nešto više od godinu dana, zahvaljujući političkom dijalogu i konsenzusu, napravljeni značajni iskoraci u radu bh. institucija što je rezultiralo otvaranjem pregovora BiH s EU.

 

– Time smo otvorili novo poglavlje europske budućnosti, ali smo stvorili i pretpostavke za ekonomski napredak naše zemlje. Uvjerena sam da ćemo nastaviti reformski proces uz međusobno uvažavanje i dijalog, u interesu opstojnosti, sigurnosti i europske budućnosti BiH, države jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive – rekla je predsjednica Vijeća ministara BiH.

 

Nedopustivo je vođenje „alibi politike“, dodala je, naglasivši da domaći politički akteri moraju preuzeti odgovornost i donositi odluke kroz institucije i tijela vlasti u BiH, poštujući ustavnu strukturu i nadležnosti svih razina.

 

– Neka i ovaj sajam bude inspiracija i poticaj za sve nas da u svijetu koji se neprestano mijenja ostanemo otvoreni za nove ideje koje nam se pružaju, iskoristimo prilike i nastavimo zajedno raditi na stvaranju sinergije koja će nas sve voditi ka prosperitetnoj budućnosti – zaključila je Krišto .

 

Plenković o povezanosti Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

 

Sajam je otvorio hrvatski premijer Andrej Plenković koji je ovom prilikom kazao kako prisustvo brojnih hrvatskih tvrtki na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru pokazuje blisku povezanost Hrvatske i BiH koja se, u gospodarskom smislu, najbolje manifestira na Mostarskom sajmu.

 

Po njegovim riječima, trgovinska razmjena između dvije zemlje prošle godine bila je nešto manja od 4 milijarde eura.

 

– BiH je među prvih pet izvoznih tržišta za Republiku Hrvatsku i druga zemlja po investicijama hrvatskih tvrtki. Isprepletenost i povezanost naših dviju država, geografska i svake druge, takva je da praktički nema važnog prometnog pravca, a da nije vezan za naše dvije države i stoga želim da se što prije definiraju preostali dijelovi koridora Vc koji će od Budimpešte, preko Osijeka pa do Ploča, poveži naše dvije zemlje kroz taj europski pravac – kazao je Plenković.

 

Hrvatski se premijer osvrnuo i na projekt Južne plinske interkonekcije.

 

– Želimo da taj strateški, energetski projekt, ugleda svjetlo dana. Hrvatska je spremna financijski ga podržati i zato želimo da se unutar BiH postigne dogovor, koji će uvažavati strateške interese svih, a posebno Federacije i hrvatskog naroda unutar Federacije BiH – poručio je Plenković.

 

Plenković je svim političkim akterima i svim građanima BiH čestitao dobivanje zelenog svjetla za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom.

 

– Značaj te odluke je dalekosežan. On definira reformski put i budućnost BiH, europski put sva tri konstitutivna naroda i svih građana u BiH i meni je izuzetno drago što se to dogodilo na temelju vaših zasluga, na temelju provedenih reformi, na temelju napora koje ste učinili u proteklih godinu dana. Ta dinamika je toliko važna i dobra, i želim da je zadržite, da krenete u velike zahtjevne, reformske i transformativne procese za cijelu zemlju – kazao je hrvatski premijer.

 

Istaknuo je da je isti reformski put u proteklih 20 godina prošla Republika Hrvatska.

 

– Svjesni smo koliko je taj put zatražen, ali u konačnici iznimno koristan, i za jačanje pravnog sustava, i za jačanje gospodarstva, usvajanje temeljnih, ali i univerzalnih vrijednosti na kojima počiva europski projekt – kazao je Plenković, dodavši kako će BiH na tom putu imati ogromnu podršku Republike Hrvatske.

 

Po njegovim riječima, vrata proširenja EU ponovno su otvorena i BiH sada mora sustići druge zemlje koje su otišle dalje.

 

federalna.ba/Fena