PLODOVI JESENI U USORI-PREDSTAVILO SE 30 IZLAGAČA IZ DOBOJSKE REGIJE

U Usori održani „Plodovi jeseni“

 

                       PREDSTAVILO SE 30 IZLAGAČA IZ VIŠE GRADOVA DOBOJSKE REGIJE

I ove jeseni,  po treći puta, Udruga žena „Sunce“ iz Usore je organiziralo manifestaciju „Plodovi jeseni“. Proizvode kućne radinosti, svježe voće, preradjevine od voća i povrća, prirodnu kozmetiku i ručno pravljeno pivo, izložilo je tridesetak izlagača iz Usore, Doboja, Tešnja, Prnjavora,  Teslića i Stanara. Cilj je promovirati proizvode žena na selu i time ih uključiti u ekonomske i društvene tokove.

Lijepo vrijeme okupilo je više od 30 izlagača iz više gradova dobojske regije.

-Imamo prvo naše izlagače iz Usore, zatim Doboj, Prnjavor, zatIm Lipac okolina, stanovi Ostružnja. Ima nas fino.  Vrijeme je lijepo kao i raspoloženje svih-kaže nam članica Udruge žena „Sunce“ iz Usore Snježana Bošnjak.

Jedan od ciljeva je da se za žene na selu, koje proizvode preradjevine od voća i povrća pronadje tržište na kućnim vratima. Potencijalni kupci su mlade zaposlene žene koje nemaju vremena pripremati zimnicu i druge preradjevine.

-Želja nam je da  ih spojimo. Da mladi dodju ovdje kupiti od ovih starijih koji proizvode-pojašnjava predsjednica  Udruge Finka Rajkovača.

A, na štandovima mnogo toga. Od meda, džemova, sokova, mliječnih proizvoda i čajeva do proizvoda koji tek pronalaze mjesto na domaćoj trpezi.

-Na mom štandu možete da vidite batat krompir kao hranu budućnosti. To je krompir kojeg ne napada zlatica i to mu je jedna od najboljih osobina. Preporučuje se kao prva hrana bebama poslijE majčinog mlijeka. Možete list jesti kao salatu, možete u njega motati sarmice ili pripremiti kao blitvu-kaže članica Udruženja „Poljoprivrednik“ iz Osretka kod Stanara Jadranka Subotić.

Tu su i rukotvorine, biljna kozmetika domaće rakije i domaće pivo.

-Ja sam zadovoljna svojim proizvodima  kozmetike na bazi bilja i meda. Već 35 godina to radim i prepoznato je. Ime je dosta poznato tako da sam zadovoljna-priča Milivojka Mijić iz Banje Vrućice kod Teslića.

-Za razliku od industrijskog, ovo je domaće pivo. Nema pasterizacije, nema nikakvih aditiva. Isključivo pivski ječam, hmelj, kvasac pivski  i voda-pojašnjava proizvodjač craft piva iz Doboja Aleksandar Janković koji jedini u ovom dijelu Evrope craft pivo plasira i u limenkama.

I ove godine „Plodove jeseni“ podržala je Općina usora.

-Svi koji nešto rade i proizvode imaju sada priliku to prodati, ali da se i vidi, da ljudi probaju jer ovo je domaće, a sve što je domaće je zasigurno i najkvalitetnije-poručuje usorski načelnik Zvonimir Anđelić.

Bila je ovo prilika i za druženje razmjenu iskustava i degustaciju ukusnih delicija uz obećanje da se u još većem broju ovdje nadju i dogodine. Afirmativa.ba