POČELA ISTRAŽIVANJA BIODIVERZITETA NA OZRENU

POČELA ISTRAŽIVANJA BIODIVERZITETA NA OZRENU

U organizaciji Udruženje građana „Fojničani“  Maglaj, Mreže za zaštitu prirode u BiH i lokalnih organizacija civilnog društva  počelo je  istraživanje biološke raznolikosti planine Ozren. U okviru naučno-istraživačkog kampa do 13. avgusta 25 eksperata iz BiH i regiona sudjelovat će u proučavanju ovog jedinstvenog područja koje se proteže kroz sedam jedinica lokalne samouprave u RS i FBiH.

Svrha istraživanja je pružiti relevantne i pouzdane informacije o biološkoj raznolikosti koje će poslužiti kao temelj za trajnu zaštitu i održivo upravljanje prirodnim resursima planine Ozren.

Ozren: Bogatstvo biodiverziteta

-Dosadašnje aktivnosti su još jednom potvrdile iznimno bogatstvo biodiverziteta na ovom području. Cilj je da prikupimo sve relevantne informacije koje će doprinijeti zaštiti područja planine Ozren-kazao je tajnik UG „Fojničani“ iz Maglaja Davor Šupuković.

Šupuković; Prikupiti informacije

Istraživanja  uključuju i pećinski kompleks Megara koji se nalazi na entitetskoj liniji gdje je,  tokom prošlogodišnjeg istraživanja pronađen  endemski kukac Maglajski golemaš (Duvalius maglajensis).

-Ovo je prvi put da istražujemo ovo područje po pitanju vodozemaca i gmizavaca i evo, preliminarni rezultati pokazuju daj e ovo područje izuzetno bogato. Već smo našli jednog potencijalnog endema i jednu „natura 2.000“ vrstu.“ 14 ”-kaže Adnan Zimić iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Mokra megara; Prirodni dragulj

-Preliminarne rezultate koje imamo od prošlogodišnjih istraživanja ukazuju  na potencijalno moguće dvije nove vrste. To jedan pauk i možda jedan vodeni račić iz roda niphargus-kaže bio-speolog iz Sjeverne Makedonije Marijan Komnenov.

Ozren; Stručnjaci i ekolozi na terenu

Da BiH posjeduje izuzetne prirodne potencijale podsjećaju nas i strani stručnjaci. Uprkos toj činjenici samo tri posto prirodnih područja u BiH je zaštićeno, 15 puta manje od evropskog prosjeka.

-Smatramo da BiH, od svih zemalja Balkana, posjeduje najveće prirodne ljepote i od velike bi važnosti bilo za naredne generacije da se ovi krajevi zaštite-poručuje Maciej Fryn iz Poljske, član Geo-speološke aoscijacije iz Češke Republike.

Iako je Vlada RS prvobitno Ozrenu namijenila status zaštićenog prirodnog područja, uz Grad Doboj, dozvolila je geološka istraživanja na ovom lokalitetu. Lokalna udruženja, s ciljem zaštite Ozrena, nastoje ujediniti zaštitnike prirode iz više lokalnih zajednica. Gračanica, Zavidvići, Maglaj i Lukavac su potpisali zajednički dokument. Na Doboj i Petrovo još se čeka.

-Narod je protiv geoloških istraživanja. Narod je protiv otvaranja rudnika jer Ozren je pluća ovog kraja-kaže Rajko Đukanović, predsjednik UG „Čuvari Ozrena i regije“.

-Nemoguć je kompromis. Ova vrsta teških metala kao što je nikl, ne može se raditi eksploatacija na istom području i da to područje zadrži svoj biodiverzitet i svoje vrijednosti-dodaje Zoran Poljašević iz EU „Ozrenski studenac“ iz Sočkovca.

Uz brojne  donatore istraživanje su podržali EU i Misija OSCE-a u BiH.

Mokra Megara; Stručnjaci na zadatku

-Povezati gradove koji su u prošlosti, u ratu, imali burnu prošlost na terenima gdje su se sukobljavale tri vojske-kaže Alen Ćosić iz Terenskog ureda OSCE-a.

Tokom prošlogodišnjeg kampa  ovdje je otkriveno prahistorijsko naselje staro 3000 godina. Na Ozrenu teku kvalitetne vode sa ph vrijednošću od 11,7, a na vrhu Gostilj raste trava Iva koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Afirmativa.ba