POČELO SUDJENJE ZA UBISTVO SARAJEVSKIH POLICAJACA

Suđenje Savi Marinkoviću (1983.), Aleksandru Macanu (1987.) i Marku Trifkoviću (1987.), optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo (KS) – Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine, počelo je danas u  Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS).

Nakon duge i kompleksne istrage, te podizanja i potvrđivanja optužnice u tom predmetu, suđenje je počelo čitanjem optužnice, kojom se po tri tačke terete trojica optuženih za dva krivična djela ubistva i tešku krađu.

Prema tužbenim navodima, Marinković, Macan i Trifković se, između ostalog, terete da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje u 4.20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila – golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobivenih povreda preminuo je na licu mjesta, dok je Davor Vujinović, koji je teško ranjen, nekoliko sati nakon tog tragičnog događaja podlegao povredama

Optužnicom su obuhvaćeni i događaji od 5. na 6. oktobra 2018. godine, kao i 23. oktobra iste godine, a radi se o otuđenju automobila u sarajevskoj ulici Semira Frašte, općina Novi Grad, i Zmaja od Bosne, općina Novo Sarajevo.

U prvom slučaju radilo se o otuđenju automobila marke „seat-leon“ u čemu su sudjelovali Macan i Trifunović, a u drugom je riječ o otuđenju automobila „audia A-6“ uz sudjelovanje sve trojice optuženih.

Nakon predočavanja optužnice koju je pročitala kantonalna tužiteljica Aida Topalović, druga tužiteljica koja zastupa optužnicu u ovom predmetu Šeila Heljić najavila kako će tokom dokaznog postupka biti saslušani svjedoci, vještaci i biti izvedeni brojni materijalni dokazi.

Kazala je u uvodnoj riječi, kako će optužba dokazati da su optuženi krivična djela počinili na način kako je to navedeno u dispozitivu optužnice, uključujući dinamiku dešavanja i sredstva koja su tim povodom korištena te posljedice koje su nastupile.

Osvrnula se i na način probavljanja podataka putem Sky i Anom aplikacija te saradnju s inozemnim institucijama putem međunarodne pravne pomoći, kao i analize vezane za video-nadzore s mjesta događanja, te DNK-vještačenja i brojne druge istražne radnje.

Branitelj drugooptuženog Aleksandra Macana, advokat Duško Tomić podsjetio je kako se njegov klijent samovoljno prijavio kako bi doprinio razjašnjenju spomenutog zločina, navodeći kako je njegov koncept odbrane u funkciji apsolutne istine.

Dodao je kako je zbog toga njegov klijent i sebe i cijelu porodicu izložio opasnosti, jer „ga smatraju izdajnikom i neprijateljem“.

Naveo je i kako njegov klijent nije pucao iz pištolja, a što, kako je pojasnio, proistječe i iz obdukcionog pregleda i nalaza prema kojem su sve rane na tijelima ubijenih nanesene hicima iz puškomitraljeza „zastava, call. 7,62×39 mm, a za što se optužnicom tereti prvooptuženi, te da nema traga od pištoljske municije.

Tomić u tom kontekstu upitao odakle potječu dva „živa“, neispaljena pištoljska metka pronađena na mjestu događaja i kome je trebalo da se pištolj uvede u cijeli slučaj, uz opasku da će ta enigma biti elaborirana tokom dokaznog postupka.

U osvrtu na istragu u ovom slučaju, kazao je kako je razočaran postupcima istražnih organa – tužilaštava Srbije i Crne Gore koji, „kada su saslušavali visoko kalibrirane kriminalce nisu pozvali odbranu Aleksandra Macana, a pozvali su odbrane prvo i trećeoptuženog“.

– Lično mislim da jedino prvooptuženi zna motiv zašto je pucao u policajce – kazao je, između ostalog, advokat Tomić.

Odbrane prvo i trećeoptuženog su se izjasnili da u ovom trenutku ne žele iznositi uvodne riječi.

Istovremeno, Trifkovićev branitelj, advokat Dražen Zubak kazao je da odbrana još nije dobila sve dokaze, te ponovio zahtjev sa statusne konferencije u ovom predmetu – da se njegovom klijentu dozvoli unošenje laptopa kako bi mogao pregledati dokaze koje je Tužilaštvo u međuvremenu dostavilo.

Inače suđenje u ovom predmetu propraćeno je jakim sigurnosnim mjerama, o čemu, između ostalog, svjedoči i prisustvo specijalaca s dugim cijevima.

Suđenje Marinkoviću i drugima bit će nastavljeno 13. februara kada bi trebalo pristupiti otvaranju dokaznog postupka ispitivanjem vođe posebnog istražnog tima koji je formiran u ovom predmetu.

federalna.ba/Fena