POTROŠAČKA KORPA 2.895, POKRIVENOST MINIMALNOM PLATOM SAMO 21,38 POSTO

Sindikalna potrošačka korporacija koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) izračunao za mjesec siječanj 2024. godine iznosila je 2.895 konvertibilnih maraka (KM).

Iz SSS BiH navode da je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec studeni 2023. godine iznosila 1.310 KM, što je posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku. Minimalna plata prema odluci Vlade FBiH je 619 KM.

Ističu da je pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platnom iznosi 45,25 posto, a pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom iznosi 21,38 posto.

Navodi se da je prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koje čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovaca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi): prehrana – 44,42 posto, stanovanje i komunalne usluge – 13,75 posto, higijena i održavanje zdravlja – 9,43 posto, obrazovanje i kultura. – 10,36 posto, odjeća i obuća – 10,36 posto, prijevoz – 4,77 posto i održavanje domaćinstva – 6,91 posto.

U kategoriji prehrane koriste se cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

 

federalna.ba/AA