POŽAR U SLOVENIJI POD KONTROLOM

Najveći požar u historiji Slovenije je pod kontrolom, rekli su dužnosnici nakon obilaska opožarenih područja u sjevernom dijelu slovenskog Krasa.

Zahvalili su premorenim vatrogascima koji su se sedam dana borili s vatrom kao i susjednim i drugim državama na pomoći.

– Požar je konačno pod kontrolom, a požarna straža čuvat će požarište – rekao je premijer Robert Golob u izjavi za javnost nakon posjete.

Ponovio je da će država preuzeti na sebe troškove nanesene općinama nastradalim u požaru, a sastavit će i popis materijalnih šteta te izraditi mjere za sprječavanje sličnih požara koji bi mogli zahvatiti tako velike površine kao što se dogodilo u ovom slučaju.

– Najkasnije najesen donijet ćemo opsežan i ambiciozan preventivni plan o tome – kazao je Golob.

Velika pomoć susjednih zemalja

Zahvalivši vatrogascima i snagama iz zraka na njihovoj predanosti proteklih sedam dana, predsjednik države Borut Pahor kazao je danas da je tom prilikom pokazana velika solidarnost, ne samo u Sloveniji nego i šire.

U subotu je u gašenju požara sudjelovalo 13 helikoptera i zrakoplova iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske i Italije.

Na terenu je noću sa subote na nedjelju bilo 1.070 vatrogasaca. Prema najavama meteorologa, obilnije kiše na slovenskom Krasu mogu se očekivati tek u utorak.

Na terenu su i danas dobrovoljci koji će izvoditi protupožarnu sječu drveća oko ugroženih sela kako bi spriječili širenje požara, a do sada na sreću veće štete na objektima nije bilo.