PREMIJER BAŠIĆ OTVORIO SAJAM OPENS 2022 Istaknuto

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić svečano je otvorio jubilarni 10. sajam organske, poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva “OPEN's 2022”, koji je okupio 200 izlagača iz cijele BiH. Organizator sajma je Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona, a generalni pokrovitelj Vlada ZDK i Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Premijer Bašić je istakao da je OPEN's najveća smotra poljoprivredne proizvodnje u ovom kantonu i prilika za promociju kvalitetnih domaćih proizvoda, koji mogu konkurirati proizvodima iz država sa mnogo snažnijom poljoprivredom. To je, dodao je, posebno važno u vremenima kriza i poremećaja na tržištu, kakvi trenutno vladaju zbog rata u Ukrajini.

-Jačanje poljoprivredne proizvodnje je jedna od temeljnih politika Vlade ZDK i to pokazujemo konkretnim mjerama podrške koje su fokusirane na pojedinačne poljoprivredne grane. Zahvaljujući takvom pristupu, a vašem radu i zalaganju, ZDK drži liderske pozicije u malinarskoj i peradarskoj proizvodnji, a u novije vrijeme i plasteničkoj proizvodnji – rekao je premijer ZDK.

Naglasio je da je poljoprivreda oblast u kojoj se otvara sve više radnih mjesta, jer proizvodnja hrane – posebno zdrava, organska proizvodnja, imaju i sadašnjost i budućnost, a omogućuju da se uz manja ulaganja, ali puno rada, solidno živi.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić rekao je da je OPEN's potvrda da ZDK nije samo industrijski kanton, nego i regija sa sve snažnijom i prodornijom poljoprivredom. Proizvodi iz ovog kantona, istakao je, pune police tržnih centara i trpeze potrošača širom BiH i regiona, a u ovom kantonu rade najveći proizvođači piletine, podignute su najveće plantaže maline i a pod plastenicima je najveća površina u cijeloj Federaciji.

-I ovim sajmom želimo da kažemo da smo stabilizirali poljoprivrednu proizvodnju, svojim redovnim mjerama podrške, ali i interventnim mjerama kao što je podrška proljetnoj, a nedavno i program podrške jesenjoj sjetvi. Obje ove mjere smo donijeli prvi u Federaciji, kako bismo našim proizvođačima interventno pomogli da zasiju što veće površine i proizvedu što veću količinu hrane, prije svega za potrebe domaćeg tržišta – rekao je Hadžić.

Naveo je da mjere podrške razvoja poljoprivrede daju rezultate, te da će naredni koraci ovog ministarstva biti razvojni, jer je cilj podstaći i one proizvodnje koje su dosad stagnirale.

Pokrovitelj ovogodišnjeg sajma OPEN's je i Grad Zenica, a sponzori sajma su “Zlatna kap” Jelah, VISPAK Visoko i KLAS Sarajevo.