Pronađen drugi pilot u Vukovaru

U Hrvatskoj kod Daruvara se srušio MiG. Jedan pilot je brzo pronađen obzirom da se katapultirao, a nakon potrage je pronađen i drugi pilot. On je povrijeđen, ali je živ.

Podsjećamo, MIG se srušio u nenaseljenom šumovitom području.

Inače, ovo je sedma nesreća MORH-ovih letjelica u zadnjih 12 godina, piše Index.hr.

U septembru 2010. godine dva MiG-a su pala u Slunju.Tada se tokom izvođenja vježbe Hrvatskog ratne avijacije i protivzračne odbrane na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju pala dva aviona tipa MiG-21. Sudarili su se tokom leta.

Piloti su se uspješno katapultirali, no na tlu je povrijeđena jedna ženska osoba. Tokom leta došlo je do otpadanja jednog dijela aviona, no nesreća je pripisana neiskustvu pilota te nepovoljnim vremenskim uslovima

U junu 2011. godine se srušio Air Tractor Ministarstva odbrane Hrvatske na području Gornjeg Humca, koji je gasio požar na odlagalištu smeća, a pilot je preživio.

U junu 2012. godine MiG je otpala kabina, a prizemljen je u blizini Zračne luke Zagreb, a vozač nije bio povrijeđen.

U avgustu 2014. se zapalio MiG kod Donje Lomnice, a učestvovao je u prelijetanju kod Knina, gdje se obilježavala proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

U januaru 2020. godine su poginula dva pilota. U maju iste godine pao je školski avion kod Benkovca, a poginula su još dvije osobe.

Prije 2010. godine bilo je više nesreća. Poznata je ona o padu helikoptera Mi-8 koji se u Vukovaru 9. julu 2007. s visine između 30 do 50 metara odmah nakon polijetanja