PRVA REGIONALNA WEB PLATFORMA ZA E- TRGOVINU

Jedna od prednosti pokretanja e-trgovine, kao najbrže rastuće grane privrede, jeste prava i održiva prilika za širenje tržišta izvan fizičkih granica i iskorištavanje potencijala regiona. Imajući u vidu da region ima oko 20 miliona stanovnika, za bosanskohercegovačke e-trgovce to bi značilo višestruko povećanje potencijalnih e-kupaca.

Mogućnosti takvog regionalnog širenja i uspostave e-commerce poslovanja na tržištima CEFTA-e u fokusu su novopokrenutog modula regionalne platforme Ecommerce4All.eu – “Regulativa u e-trgovini”, gdje su pravni propisi, zakoni i specifični priručnici dostupni na jednom mjestu za svako od 7 tržišta CEFTA-e i koji pokazuju kako postaviti i voditi e-trgovinu (na lako razumljiv način) na svakom od tržišta.

Priručnici, koji se izrađuju za svako CEFTA tržište posebno, vrhunac su ovog modula, posebno zbog činjenice da sadrže sve bitne informacije o tome kako započeti i voditi posao sa e-trgovinom, koje su potrebne informacije koje bi svaki e-prodavac trebao znati i koja su prava za zaštitu online potrošača na svakom od ovih tržišta.

“Tako, na primjer, ako neka kompanija želi da proširi svoje tržište u Srbiji, lako će moći da provjeri koje su trenutne norme u pogledu zaštite prava kupaca, da li mogu da vrate proizvod, u kojem roku, ko snosi troškove itd. Ili da provjere koji su dokumenti potrebni za legalnu registraciju poslovanja u Crnoj Gori i tako dalje”, dodaju iz Asocijacije za Internet trgovinu “eComm” u BiH.

Osim ovog modula, u narednom periodu platforma će biti nadograđena s još nekoliko modula: modulom “Uspješne priče u e-trgovini”, gdje će se prezentirati priče o uspjehu sa svakog CEFTA tržišta, te s još dva modula koji će pokrivati ključne aspekte poslovanja u e-trgovini – online plaćanje i dostava proizvoda. Svaki od ovih modula sadržavat će relevantne informacije specifične za pojedino CEFTA tržište, kao i vodiče, priručnike, dokumente i video prezentacije.

Razvoj Ecommerce4All platforme podržan je od strane Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – vanjsku trgovinu po nalogu Evropske unije (EU) i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Projekat implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit ( GIZ) GmbH. Osnovni cilj je unapređenje međunarodne saradnje koja promoviše regionalni i lokalni ekonomski razvoj i podržava autonomnu implementaciju politika usklađenih sa EU, u cilju postizanja ravnomjernog regionalnog razvoja države.