PUTIN I ERDOGAN SKLOPILI SPORAZUM O TRANSPORTU

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin sklopili su novi sporazum koji se tiče izvoza i transporta žitarica.

Turska će u svojim mlinovima prerađivati žito iz Rusije i isporučivati ga siromašnim afričkim zemljama Afrike, saopštio je turski lider Recep Tayyip Erdogan.

“Jučer sam imao sadržajan telefonski razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. On je ponovo izrazio spremnost da žito iz Rusije isporučuje siromašnim zemljama u Africi”, rekao je turski lider na sastanku sa regionalnim predstavnicima Partije pravde i razvoja na čijem je čelu.

“Mi ćemo prerađivati to žito u brašno u našim mlinovima i ulagaćemo napore da se ono pošalje siromašnim afričkim zemljama”, izjavio je Erdogan.

Turski predsjednik je nešto ranije saopštio da je u afričke zemlje isporučeno svega 14 posto od ukupno izvezenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Prehrambeni sporazumi o izvozu žita iz Ukrajine zaključeni su 22. jula u Istanbulu na 120 dana. Jedan od sporazuma prvobitno je važio do 19. novembra i regulisao je proceduru izvoza žita iz luka Odesa, Černomorsk i Južni koje kontroliše Kijev.

Sporazumi su produženi 17. novembra za još 120 dana. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je objasnilo da je sporazum automatski produžen jer strane-potpisnice nisu imale primedbe (Rusija, Ukrajina, Turska, UN).