RADNICI U TRGOVINAMA NEĆE IMATI SLOBODAN DAN U VRIJEME PRAZNIKA

Zastupnici SDA i HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na jučerašnjoj sjednici nisu podržali Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini, kroz koji bi se radnicima zaposlenim u sektoru trgovine omogućilo korištenje slobodnog dana u vrijeme praznika, kažu iz Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) razočaran je ovakvim stavom zastupnika SDA i HDZ-a, koji su svojim glasanjem, kako ističu iz STBIH, još jednom pokazali kako zaposlene u ovom sektoru smatraju radnicima drugog reda.

“Iako su u više navrata obećavali da će podržati izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, danas su vladajuće stranke u FBiH pokazale da ih apsolutno ne dotiče realnost koju žive radnice i radnici u trgovini. Ponovo su pokazali da isključivo pravo na dostojanstven rad priznaju samo svojoj glasačkoj mašinerije u javnom sektoru, dok su radnike iz privatnog sektora potpuno prepustili milosti i nemilosti vlasnika kapitala“, stav je predsjednice STBIH Mersihe Beširović.

Beširović je istakla kako ovo pitanje nije bilo samo pitanje slobodnih dana, nego i pitanje patriotizma na koji vladajuće stranke u FBiH toliko polažu pažnje, barem deklarativno.