RODITELJI TRAŽE DA SE UBRZA IZGRADNJA ŠKOLE U MEDAKOVU

Nakon što su prije dvije godine počeli radovi na izgradnji nove školske zgrade u Medakovu kod Tešnja, koju pohadja oko 400 učenika, do sada je u izgradnju investirano više od milion maraka, što je  polovina potrebnih sredstava za završetak izgradnje. Nedavna poplava dodatno je ugrozila neuslovni objekt postojeće škole zbog čega roditelji osnovaca zahtijevaju da se  radovi na izgradnji ubrzaju.

Dotrajali montažni objekt, građen prije pola stoljeća od kancerogenih materijala, ne predstavlja samo nepovoljan ambijent za odvijanje nastave, nego i sigurnosnu prijetnju za 400 učenika i 60 uposlenika pa su roditelji zatražili od nadležnih da se ubrza izgradnja nove škole.

-Mi bi roditelji bili zadovoljni kada bi naša djeca barem u drugom polugodištu naredne 2022./2023. godine  ušli u taj novi školski objekat-kaže jedan od roditelja okupljenih na protestnom skupu posljednjeg dana škole  Amela Kruško.

Roditelji traže da se nadležni prije početka naredne školske godine izjasne da li postojeći školski objekt ispunjava uvjete za odvijanje nastave, da ubrzaju izgradnju nove škole i odvijanje saobraćaja pored škole učine sigurnijim za učenike.

-Ukoliko nadležni budu ignorisali naše zahtjeve javno poručujem da naša djeca neće ući u ovaj stari objekat jer sigurnost naše djece je na prvom mjestu-kazao je predsjednik Vijeća roditelja Admir Mehičić.

Izgradnja nove škole, vrijedne više od dva miliona maraka,  je u toku.

-Na ovom objektu svaka cigla mnogo znači, vjerujte mi. Mi smo danas obradovani jednom informacijom koja još nije zvanična, ali premijer je, u neformalnom razgovoru, rekao da bi se ovaj objekat mogao pokriti-kaže direktor OŠ „9. septembar“ iz Medakova Almir Ljevaković.

Do sada je u izgradnju nove škole Općina Tešanj uložila 700.000 maraka, a ZDK 450.000.

-U ovom trenutnu ugovoreno je i realizirano milion i 150.000 maraka. To podrazumijeva sav prostor koji je ovdje i zidanje oba sprata-pojašnjava tešanjski načelnik  Suad Huskić.

Tražit će se i donatori, a ozbiljno se računa i na sredstva nakon rebalansa kantonalnog budžeta.

-Mi imamo nove planove. Više ćemo imati sredstava u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport  i ja vjerujem da ćemo, u saradnji s lokalnom zajednicom, uspjeti da ovaj objekat privedemo kraju-optimističan je premijer ZDK  Mirnes Bašić koji je ovih dana, sa saradnicima,  obišao radove.

Radovi na izgradnji nove škole traju, a, kako sada stvari stoje, prvobitni rok za završetak radova od četiri godine, mogao bi biti znatno skraćen.  Afirmativa.ba