SAUDIJSKA ARABIJA UPOZORILA NETFLIX DA KRŠI ISLAMSKE VRIJEDNOSTI I PROMOVIŠE HOMOSEKSUALIZAM

Zaljevske države zahtijevale su da Netflix ukloni sav sadržaj za koji se smatra da krši “islamske i društvene vrijednosti i principe”, javljaju saudijski mediji.

Medijski nadzornici Saudijske Arabije i Vijeća za saradnju u Zaljevu upozorili su da nedavni materijali prikazani na Netflixu, uključujući i onaj za djecu, u suprotnosti su sa propisima.

Oni nisu dali nikakvo detaljno objašnjenje, međutim pretpostavlja se šta im je zasmetalo. Saudijska državna televizija je prikazala zamućene snimke iz animirane serije “Jurassic World: Camp Cretaceous”, u kojoj dvije tinejdžerke priznaju da se vole i ljube. Snimak iz kontroverznog francuskog filma Cuties također je prikazan u izvještaju Al Ekhbariya TV, zajedno s natpisom koji optužuje Netflix da je “bioskopsko pokriće za nemoralne poruke koje prijete zdravom odgoju djece”.

Na stranici Al Ekhbariye piše i kako ova streaming platforma prekomjerno promoviše seksualnost fokusirajući se na homoseksualce. Snimili su i izjave nekoliko javnih ličnosti koje na račun Netflixa iznose slične optužbe te pozvali vlast da reaguje.

“Netflix je kontaktiran da ukloni ovaj sadržaj, uključujući sadržaj usmjeren na djecu, i da osigura poštivanje zakona”, navodi se u zajedničkom priopćenju Saudijske Opće komisije za audiovizuelne medije.