SBiH-ALIĆ SE U INTERNOM STRANAČKOM ODGOVORU OŠTRO OBRUŠIO NA EFENDIĆA

Ne stišava se bura u SBiH

ALIĆ SE U INTERNOM STRANAČKOM ODGOVORU OŠTRO OBRUŠIO NA EFENDIĆA

Nakon što je, nezadovoljan izbornim rezultatom na posljednjim općim izborima i, po njemu, pogrešnom kursu koji je zauzeo novi predsjednik SBiH Semir Efendić, dugogodišnji aktivista i jedan od osnivača SBiH Muhidina Alić je nakon 26 godina odlučio napustiti ovu političku stranku. U internoj komunikaciji o svojoj odluci je izvijestio stranačke kolege i rukovodstvo stranke, ali je taj njegov akti „procurio“ u javnosti, pa je ovo postala, umjesto interne, javna polemika koja se, po svemu sudeći nastavlja.

Semir Efendić je, prilično grubo i, po Aliću potpuno neargumentovano i neprimjereno u  odgovoru iznio niz netačnih, štetnih i nepotrebnih konstatacija, pa je, po svemu sudeći, uvidjevši da se komunikacija njegovim pismom o ostavci neće završiti, uputio još jedno pismo, opet putem interne komunikacije, u vjeri da će se na ovaj način ova neugodna situacije, ipak, koliko, toliko, dostojanstveno okončati. Njegova odluka o ostavci je, kaže, neopoziva. Posljednje pismo prenosimo u cjelosti.

„Predmet: Odg: Ostavka;

Poštovane kolege,

Opet Vam se obraćam na stranački mail, u cilju zaštite integriteta stranke a vi ste to pustili u medije.

Želim da se osvrnem saopćenje stranke vezano za moju ostavku, i navodni državnički kurs stranke i predsjednika Efendića:

Prvi državotvorni potez gosp. Efendića, nakon preuzimanja stranke je bio taj, da je u kabinet primio velikosrpskog protagonistu Dritana Abazovića i išao na njegovu promociju knjige, koji urušava Crnu Goru i sije sjeme sukoba.

Drugi državotvorni potez je bio da se kandidirao za Skupštinu Kantona Sarajevo, a ne za državni parlament ili predsjedništvo gdje se provodi državna politika.

Treći državotvorni potez je bio da je na najvažniju funkciju stranke, koju je dobila nakon izbora, delegirao čovjeka sa 115 glasova ( od preko 60 000 birača u izbornoj jedinici) i to glasovima SDA, a koji je u organima stranke napredovao samo putem koptiranja.

Četvrti državotvorni potez je bio da je SBIH nestala ( neparlamentarna) u Zeničkom, Srednjobosanskom, Hercegovačkoneretvanskom kantonu i cijeloj Republici Srpskoj, tačnije preko 50% teritorija BiH.

Peti državotvorni potez je potpisivanje sporazuma i za pozicijom i opozicijom ( DF i Osmorka), i tako dalje da ne nabrajam……

O mojoj lojalnosti stranci govori moj predani rad u stranci u periodu od 26 godina, te o njemu ne mogu suditi ljudi koji su u Zeničkom kantonu ostvarili katastrofalne rezultate i to im služi kao alibi.

Ni vi gosp. Efendiću ne možete govoriti o mojoj lojalnosti koji ste u stranci godinu i po dana.

U jednom se slažem sa gosp. Efendićem, i ja se nadam da neću morati elaborirati detelje po ovom pitanju.

S poštovanjem,

 

Muhidin Alić“