ŠESTOGODIŠNJI DJEČAK UPUCAO I TEŠKO RANIO UČITELJICU U SAD-U

Šestogodišnji dječak u petak je metkom iz pištolja ranio učiteljicu u osnovnoj školi u američkom gradu Newport New u saveznoj državi Virginiji, izvijestila je policija, a lokalni zvaničnici obećali su pronaći odgovore na sva ključna pitanja kako bi spriječili da se takav događaj ponovi.

Učiteljica, u tridesetim godinama života, zadobila je po život opasne povrede, no njeno se stanje blago poboljšalo, rekao je načelnik policije Steve Drew.

Još nije poznato kako se šestogodišnji dječak domogao pištolja. Policija je izvijestila o “svađi” u učionici prvog razreda koja je rezultirala jednim pucnjem.

”Nije riječ o slučajnom pucnju. Želim znati odakle je došlo to vatreno oružje”, rekao je Drew.

Nema povrijeđenih među učenicima koji su radi njihove sigirnosti odvedeni u sportsku dvoranu gdje su im na raspolaganju psiholozi i socijalni radnici, kazao je Drew.

”Učenici su na sigurnom. U interakciji su s policajcima s kojima se zabavljaju i krate vrijeme, da bi se pod školskom pratnjom vratili svojim roditeljima”, rekao je.

”Ono što vam mogu reći jeste da će gradsko vijeće pokrenuti kompletnu istragu, zajedno sa školskim odborom i drugim akterima, ali ćemo isto tako poduzeti prave korake i konkretne politike ne bi li se ovakvo nešto ponovo dogodilo”, istakao je gradonačelnik Philip Jones na konferenciji za novinare.

Školski nadzornik George Parker kazao je da “šokiran” i “obeshrabren” ovim događajem, nakon čega je istakao da učitelji nisu u mogućnosti spriječiti ulazak oružja u školu.

”Moramo držati oružje što dalje od dohvata mladih ljudi. Niti ja niti moji učitelji ne možemo kontolisati pristup oružju”, napomenuo je Parker.

Parker dodaje da su svi školski kampusi opremljeni detektorima metala koji se inače koriste za nasumične pretrage, ali oni u petak nisu bili raspoređeni u Osnovnoj školi Richneck.