SHELDON I KOŠARAC PODRŠKA ENERGETSKOJ TRANZICIJI

Svjetske banke za BiH Christopher Sheldon konstatovali su danas da tranzicija energetskog sektora mora biti pravedna i omogućiti prelazak sa uglja na obnovljive izvore energije bez gubitka radnih mjesta.

Košarac je istakao da resorna ministarstva iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ moraju biti potpuno vidljiva i uključena u kompletan proces te tranzicije, budući da je oblast energetike u primarnoj nadležnosti entiteta.

On je naveo da je Republika Srpska primijenila sve potrebne standarde, te da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara dati doprinos u skladu sa koordinirajućom ulogom i ustavnim nadležnostima, saopšteno je iz tog ministarstva.

“Nama je važno da radimo u koordinaciji sa resornim entitetskim ministarstvima, koja su saglasna i dala su podršku izradi mape puta `Pravedne tranzicije za sve`, pri čemu nam je potrebna saradnja sa Svjetskom bankom”, rekao je Košarac.

Oni su tokom razgovora o projektu “Podrška energetskoj tranziciji u regijama uglja u BiH” razmatrali preliminarne nalaze mape puta “Pravedna tranzicija za sve”, pri čemu je konstatovano da se iz analitičke prelazi u fazu realne realizacije ovog projekta, gdje će biti definisani konkretni koraci za dekarbonizaciju.

Košarac je u Sarajevu primio danas tim Svjetske banke, predvođen Sheldon, koji radi na projektu “Podrška energetskoj tranziciji u regijama uglja u BiH”.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i šef kancelarije.