SKUPŠTINA UDRUŽENJA „GREEN ENERGY“-UMJESTO DA RADE, BORE SE S BIROKRATIJOM

SKUPŠTINA UDRUŽENJA „GREEN ENERGY“-UMJESTO DA RADE, BORE SE S BIROKRATIJOM

Formirano prošle godine s osnovnim ciljem da ubrza realizaciju projekata iz oblasti obnovljivih izvora eneregije, Udruženje „Green Energy“ sa 66 članica, uglavnom se bori protiv birokratije, nedorečenih zakona, usporenih javnih nabavki i tromog državnog aparata. Godišnja skupština potvrdila je rečeno, ali i riješenost da neće posustati jer, kažu, obnovljivi izvori energije nemaju alternativu.

Umjesto da se bave organiziranjem, proširenjem i edukacijom članstva  prvu godišnjicu Udruženja je, uprkos činjenici da se cijeli svijet okrenuo proizvodnji energije iz obnovljivih izvora,  obilježila stalna borba s tromim i neprilagodjenim sistemom.

-Godinu dana smo izgubili boreći se sa odredjenim dozvolama, licencama i pravnom regulativom koja je, na žalost, postala još komplikovanija-kaže predsjednik  Udruženja „Green Energy“ Almir Mujaković.

-Mi idemo ispred tih aktivnosti i idemo ispred procesa. Mi znamo da to ide jako sporo, ali bićemo strpljivi i čekat ćemo svoje vrijeme i mislim da ćemo istrajati u tome-dodaje Muharem Saračević, predsjednik Skupštine udruženja.

Uz komplikovanu i nedorečenu zakonsku regulativu, veliki problem i ovdje predstavlja sistem javnih nabavki zbog čega, i kada dobiju potrebna odobrenja, investitori ne mogu početi s izgradnjom.

-Mnogo bi pomoglo kada bi investitori  mogli komponente koje „Elektroprivreda“ nema zbog javnih nabavki, pod odredjenim tehničkim uslovima, kupiti taj materijal čime bi se strahovito ubrzao proces izgradnje solarnih elektrana-predlaže Mujaković.

Monter solarnih panela je zanimanje koje naš obrazovni sistem ne poznaje. Uz to i u ovom sektoru je evidentan nedostatak radne snage pa  članovi Udruženja, umjesto sistema, nastoje pronaći rješenja kroz saradnju sa Školskim centrom u Velenju i Udruženjem za razvoj znanja u Ljubljani.

-Već smo dobili neke profile zanimanja gdje bi trebali da osposobimo, kroz neformalno obrazovanje,  odredjene kategorije ljudi koji rade te poslove, a nisu stručno osposobljeni-pojašnjava  Muharem Saračević.

Na prvoj redovnoj godišnjoj Skupštini, podnesen je Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj,  kao i plan aktivnosti i finansiranja za ovu godinu. U Udruženju ističu da se neće umoriti nadajući se da će sistem konačno prepoznati važnost obnovljivih izvora energije i ubrzati procese. Afirmativa.ba